Hírek, Újdonságok

Újabb 25 ezer sertést ölnek le Romániában

Újabb, csaknem 25 ezer sertés elpusztításáról döntöttek a romániai hatóságok, miután a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA) afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a bánsági Gátalján (Gataia) a Smithfield húsfeldolgozó tröszt egyik sertésfarmján - közölte a román közszolgálati rádió.

Egy másik fertőző gócot, a szintén Temes megyei Honoros (Honorici) község egy háztáji gazdaságában azonosítottak - írja a Store Insider.

Németh Zoltán, Temes megyei prefektus szerint a helyi hatóságok meghozták a szükséges intézkedéseket a települések állategészségügyi elszigetelésére: az érintett kereskedelmi sertésfarmon és háztáji gazdaságban minden sertést leölnek, a két település 13 kilométeres körzetét pedig megfigyelés alá vonták. Az állatok nagy száma miatt elpusztításuk és a tetemek elásása legalább tíz napot vesz igénybe.

Az ANSVSA legutóbbi, múlt heti összesítése szerint Romániában csaknem 400 aktív ASP-gócot tartanak nyilván. Az ASP négy évvel ezelőtti megjelenése óta csaknem 5500 vaddisznónál is kimutatták a kórokozó jelenlétét.

Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter szerint az afrikai sertéspestis több mint 600 millió eurós veszteséget okoz Romániának, olyan körülmények között, amikor a hazai sertéshús-fogyasztás legfeljebb 30 százalékát fedezik a belföldi termelők. A kórokozó megjelenése előtt részesedésük még elérte a 60 százalékot.

A román sertésfarmokon 3,6 millió hízósertés nevelésére van kapacitás, de számuk nem sokkal haladja meg a 900 ezret. A farmok jelentős része üresen áll vagy tönkrement, az ASP megjelenése óta pedig évente több százmillió lejes (100 ezer eurót meghaladó) összegű kártérítést kell kifizetni az állami költségvetésből - részletezte egy márciusi sajtóértekezletén a miniszter.

A romániai sertéshústermelők szövetsége szerint 2020-ban 3,7 millió sertést vágtak le Romániában, ami 12 százalékos visszaesés az előző évhez képest.

Forrás: https://www.agrotrend.hu/gazdalkodas/allattenyesztes/ujabb-25-ezer-sertest-olnek-le-romaniaban

A sertéságazat fontos stratégiai terület

A sertéságazat egy fontos stratégiai terület, ezért jövőbeli célunk az ágazat további fejlesztése, hogy meghatározó szerepe legyen a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésében, az exportpiacok bővítésében, a munkahelyteremtésben, valamint a helyi gazdaságfejlesztésben – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Városföldi Agrárgazdaság Zrt.-nél tett látogatáson.

Az államtitkár kifejtette, március végéig a Vidékfejlesztési Program keretében az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázaton összesen 142 pályázat részesült pozitív elbírálásban 69 milliárd forint értékben, de további 200 milliárd forint körüli összegben születhet még támogatói döntés. Hozzátette, áprilisban a kisebb állattartó telepek előtt nyílik meg pályázati felhívás 30 milliárd forint keretösszeggel. Erdős Norbert emlékeztetett, hogy a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési időszakban a vidék több mint 4500 milliárd forintos forrásból és az elérhető legnagyobb, nyolcvanszázalékos állami kiegészítés mellett fejlődhet.

Vidmann Zoltán István, a Városföldi Agrárgazdaság Zrt. cégvezetője elmondta, a 1998 óta működő, 110 főt alkalmazó cégükkel olyan átfogó fejlesztésekben gondolkoznak, amellyel az európai uniós előírásoknak megfelelően korszerűbbé tudják tenni az állattartó telepüket. Kiemelte, hogy saját forrásból a sertéstelep fejlesztése mellett egy takarmánykeverő üzemet hoznának létre, és a jelenleg még bírálati szakaszban lévő pályázat felhasználásával új fejési - és tartástechnológiát szeretnének kialakítani a tejelő szarvasmarha telepükön.

Forrás: https://www.agrotrend.hu/gazdalkodas/allattenyesztes/a-sertesagazat-fontos-strategiai-terulet

Öt keletnémet érdekcsoport nyílt levelet intézett Angela Merkel kancellárhoz

A levélben kritizálják a szövetségi kormány ASP elleni intézkedéseit: lassú a kerítések építése, nincs szigorú terv a vaddisznó állomány felszámolására, stb.

Véleményük szerint így továbbra is nagy a kockázata annak, hogy az ASP átterjed a házisertésekre is.

SUS- Redaction 2021 ápr. 13

Szopós malacok kiegészítő etetése

Az utóbbi években folyamatosa nő a születési alomlétszám. Manapság sok cég kínál mesterséges szoptató rendszereket a malacok automatizált etetéséhez.

Ezek előnyei:

- csökken a malacelhullás mértéke, a malacok egészségesebbek,

- az almok kiegyenlítettebbek,

-a kocák kevésbé zsarolódnak le.

A kínált technológiák alapvetően hasonló elven működnek, a kutricákban elhelyezett vályukban, csészékben tejpótlót adagolnak.

Egyes gyártók cserélhető vályúkkal dolgoznak, a malacok életkora határozza meg az edény méretét.

A vályúknak nem szabad túlcsordulniuk és semmi sem kerülhet vissza a vályúkból a tápvezetékbe. A legtöbb rendszerben érzékelő szabályozza a töltési szintet.

A higiéniaí fontos feltétel. A rendszerek általában automatizált tisztító programokkal rendelkeznek.

agrarheute 2021 04. 06

Nagy István: több százmilliárd forint jut mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztésekre
Budapest, 2021. március 18., csütörtök (MTI) - Több százmilliárd forintból valósulhatnak meg élelmiszeripari és mezőgazdasági fejlesztések a közös agrárpolitika átmeneti évei alatt - mondta az agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött csütörtöki videóüzenetében.

Nagy István közölte, hogy 45 milliárd forintos keretösszeggel az első kiírások már áprilisban megjelennek. Először a kisebb állattartók fejlesztéseinek felhívása, majd a kertészek gyümölcs- és gyógynövényültetvény-telepítését segítő pályázat jelenik meg. A továbbiakat júniusig teszik közzé. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az agráriumban ma már megkerülhetetlen az automatizálás, a robotizálás, a precíziós gazdálkodás, így ezekhez is támogatást ígért. Kiemelt célnak nevezte az élelmiszeripar modernizációját, amelyre két felhívásban 250 milliárd forintot szánnak. Júniusban pályázhatnak majd azok a vállalkozások, amelyek kisebb élelmiszerfeldolgozói fejlesztéseket terveznek a helyi gazdaság erősítésére. A nagy élelmiszeripari projektek pályázatát ezt követően írják ki, még az első fél évben.
Nagy István arra biztatta a termelőket, hogy éljenek a pályázati lehetőségekkel, mert csak fejlesztésekkel, beruházásokkal lehet hosszú távon is sikeres a magyar agrárium és a magyar élelmiszeripar. A költségvetésből biztosított többletforrással a következő két évben 1500 milliárd forint pluszforrás áll rendelkezésre, ami elég lesz arra, hogy a kisgazdaságok és a nagyobb vállalkozások is pályázati pénzekhez jussanak - tette hozzá.

Facebook: https://www.facebook.com/nagyistvan.movar/videos/258239145898629

Az influenza fertőzés  állományon belüli terjedése

A sertésinfluenza olyan légúti megbetegedés, mely elsősorban gazdasági károkat okoz.

A malacok képesek fenntartani a tenyészállományban az endémikus fertőzést. A malacok közül sokan fertőződnek meg az elválasztás előtti időszakban.

Nincsenek szabványos protokollok az influenza leküzdésére vagy kiküszöbölésére. Az USÁ-ban széles körben oltják a vemhes kocákat annak érdekében, hogy a malacokat passziv immunitással ruházzák fel.

Az influenzát a gondozók is terjeszthetik szennyezett ruháikkal és eszközeikkel!

A biológiai biztonságot nem betartó almoknál jóval nagyobb a fertőződés veszélye.

A kocák nem játszanak jelentős szerepet a malacok laktáció alatti fertőződésében. Sőt, sokkal inkább a kocák ferőződnek a malacoktól !

National Hog Farmer 2021 március 9

Sertésár emelkedés!

A hosszú ínséges időszak után a német malacpiac egyre pozitívabban fejlődik.

A 25 kg-os malacokat 45 euróval jegyzik. Az elmúlt tíz hétben a hízóalapanyag malacok ára több mint 20 euróval nőtt. A kereslet most már sokszor meghaladja a kínálatot!

A vágósertések árának jelentős növekedése arra ösztönzi a hízlalókat hogy minél gyorsabban rendeljék meg a malacokat.

A német hízóárak jelentős emelkedése pozitívan hat más országok áraira is:

Németország: 1,35 euro

Lengyelország 1,35 euro

Hollandia: 1,39 euro

Spanyolország: 1,71 euro

SUS Redaction  2021 március 8

Győr-Moson-Sopron megyét is elérte az ASP miatti korlátozás

Az elmúlt hetekben újabb területen, ezúttal Dunaalmás külterületén elhullottan talált hat vaddisznó mintájában mutatta ki az ASP vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma. Az ASP Szakértői Akciócsoport a friss eredmények alapján a kockázati besorolás módosításáról döntött: Komárom Esztergom megyében négy vadgazdálkodási egység teljes területét nyilvánították fertőzött területté, további kilenc terület pedig magas kockázatúvá vált Győr-Moson-Sopron megyében. Az intézkedések elsősorban a vadgazdálkodókat érintik, azonban a járványügyi helyzet változása a házisertés tartóktól is fokozott odafigyelést igényel.

Az elmúlt hetekben hat, Dunaalmás külterületén elhullottan talált vaddisznó mintájában is igazolta az ASP vírus jelenlétét a Nébih állategészségügyi diagnosztikai laboratóriuma. A térség járványügyi helyzetében bekövetkezett változásokat az ASP Szakértői Akciócsoport február 24-i ülésén értékelte. Az új esetek, valamint a legfrissebb kockázatelemzés eredménye alapján a szakértő grémium 

  • Komárom-Esztergom megye négy, eddig magas kockázatú területbe tartozó vadgazdálkodási egységének teljes területét fertőzötté nyilvánította, 

  • valamint a magas kockázatú terület kilenc – korábban közepes besorolású – Győr-Moson-Sopron megyei vadgazdálkodási egység területével nőtt. 

Az intézkedések elsősorban a vadgazdálkodókat érintik, azonban a járványügyi helyzet változása a házisertés-tartóktól is fokozott odafigyelést igényel. A Nébih honlapján megtalálható Jó Sertéstartási Gyakorlat utasításainak betartása a fertőzött területen kötelező, a magas kockázatú területen hangsúlyozottan ajánlott a sertéstartók számára.
A vadgazdálkodási egységek aktuális kockázati besorolásáról a Nébih weboldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/asp-mentesitesi-terv  

https://portal.nebih.gov.hu/-/gyor-moson-sopron-megyet-is-elerte-az-asp-miatti-korlatozas

Emelkednek a sertésárak!

Végre mozgolódik a sertéspiac, méghozzá pozitív irányban ! A vágósertések ára már 9 eurocenttel emelkedett.

Szinte az összes európai országban emelkedtek az árak. A vágósertés kínálat folyamatosan csökken.

Február 25. és március 3. között 1,30 eurós árat jósolnak.

Csökkent az átlagos vágási súly is 99,8 kg-ra.

A malacok iránti keresletet már alig lehet kielégíteni! A darabonkénti ár 35 euro.

agrarheute 2021 02. 24

Drasztikusan csökkent a sertés felvásárlási ára

A somogyi sertéstartók közül sokan a fennmaradásukért küzdenek, miután az elmúlt hónapokban csaknem ötven százalékkal csökkent a sertés felvásárlási ára. Ezzel együtt ugyanilyen mértékben drágult a takarmány ára.

A sertés felvásárlási ára a tavaly februárihoz képest nagymértékben csökkent. A Somogy legnagyobb sertéstartójaként számontartott Claessens Group ágazatvezetője is hasonlót tapasztalt. – A Covid és az afrikai sertéspestis európai károkozásai miatt a sertésfelvásárlási árak jelentősen estek, az elmúlt év azonos időszakához képest körülbelül 40 százalékos a visszaesés – mondta el Tóth László, a Claessens Group sertéságazatának kereskedelemért felelős vezetője. – Nehezíti az ágazat helyzetét, hogy mind a gabona, mind a fehérjehordozók árai ehhez hasonló mértékben emelkedtek. Még a következő hónapok is rendkívül nehéznek ígérkeznek az ágazat résztvevőinek - írja a sonline.hu.

Cégcsoportjuk azonban ezekben az értékesítés szempontjából nehéz időszakokban is stabil felvásárlópiaccal rendelkezik a kiváló minőségű állat­állományának köszönhetően. – Egy szaporítással is foglalkozó állattartó telep nehezebben tudja módosítani a termelési számait, nem lehet egyik hétről a másikra csökkenteni vagy akár megállítani a termelést – sorolta a sertéságazati vezető.

A sertéspestis miatt a hazai tenyésztők piaci lehetőségei is beszűkültek. – Az unión kívüli országokba, a keleti régióba nem tudtak a sertéspestis miatt szállítani a magyar tenyésztők, egyedül Japán nyitott – mondta el Eicher József, a Fajtatiszta Magyar Sertést Tenyésztők Szövetségének elnöke. Hozzátette: a koronavírus-járvány miatt csökkent a belső hazai fogyasztás, az éttermek bezárása miatt kevesebb hús fogy, valamint a gimnáziumok, szakiskolák konyháitól sem érkezik megrendelés.

Kiemelte: ezek a negatív hatások a legnagyobb mértékben a kisgazdaságokat fogják érinteni. Az ágazat szereplői bíznak abban, hogy mielőbb rendeződik a helyzet és jelentős mértékben nem csökken a hazai sertésállomány létszáma. Jelenleg 3 millió sertést tartanak az országban működő telepeken.

Nyár óta tart már az árcsökkenés

Tízezer sertést tartanak egy kapolyi állattartó telepen. Tavaly nyár óta azt tapasztalják, hogy folyamatosan csökken a malacok felvásárlási ára. – Jelenleg az önköltséget sem fedezi a sertés felvásárlási ára, nagyon sokba kerül a takarmány és az állategészségügyi költségek is tetemesek – mondta el Keppelné Hetényi Mónika, a Mangold Kft kapolyi telepének vezetője. Hozzátette: belföldre értékesítenek, de a felvevőpiac csökkent, a koronavírus-járvány miatt ugyanis bezártak a szállodák és éttermek. – Azok az állattartók lesznek komoly gondban, akik nem tudják a takarmányt megtermelni maguknak saját földjeiken – mondta el Berek Gábor, a Haladás Mg Zrt. vezérigazgatója. Somogysárdi telepükről évente hétezer hízót adnak el. Hozzátette: amíg a piac nem rendeződik, addig nem fognak a felvásárlási árak felfelé indulni. – Ha a piaci lehetőségek megnyílnának, akkor a magyar felvásárlási árak is emelkedésnek indulnának, amelyek nagyban függnek a német tőzsdei áraktól – mondta el Berek Gábor.

https://www.agrotrend.hu/piac/agrarpenzek/drasztikusan-csokkent-a-sertes-felvasarlasi-ara

Évekig tartó vaddisznó-gyérítési akció indul Magyarországon

2025-ig tartó programot kell készíteniük a vadászatra jogosultaknak, hogy a vaddisznóállomány gyérítésével akadályozzák meg az afrikai sertéspestis terjedését. Jelenleg van olyan terület Magyarországon, ahol az állomány sűrűsége akár tízszerese annak, ami az Európai Unió állategészségügyi stratégiája szerint optimális lenne.

Magyarországon az afrikai sertéspestis jelenleg kizárólag a vadon élő állatokat érinti, elsősorban az ország keleti részén, valamint Komárom-Esztergom és Pest megyében. Házisertésben mind ez idáig nem állapították meg a betegséget, az alapvető cél, pedig, hogy ez így is maradjon – szögezte le az országos főállatorvos.

Bognár Lajos az InfoRádióban emlékeztetett, korábban az Európai Unió a tagállamoknak előírta, hogy az afrikai sertéspestissel kapcsolatosan készítsenek külön akciótervet a vadgazdálkodásokra. Ezzel összhangban nemrégiben elkészült az ötéves időszakra vonatkozó Nemzeti Akcióterv, amelynek végrehajtása elsősorban a vadászatban érintett szereplőkre ró feladatokat.

A természetben a vírus körforgása akkor szakadhat meg, ha az állománysűrűség egyed per négyzetkilométer alatt lesz – tette hozzá a szakember. Ez az arány Magyarországon 0,1-től 5-ig terjed, de az ország több mint fele részén az unió által meghatározott 0,5 vaddisznó/négyzetkilométeres érték alatt marad. Természetesen a legnagyobb vaddisznóállomány-sűrűség az erdős területeken található, például Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és a Dunántúlon.

A vaddisznóállomány gyérítése természetesen a sertéspestis megjelenése óta folyamatosan zajlik, már 2018-ban elrendelték a mentesítési tervben. A 2025-ig tartó ciklusban ugyanakkor mindenkinek a saját vadászterületére kell majd adoptálnia a legjobb gyakorlatokat, és kell letennie azt a tervet, amely alapján végrehajtja a kívánt mértékű további gyérítést – hívta föl a figyelmet Bognár Lajos.

A házisertés-tenyésztőkre is hárulnak plusz feladatok, köztük az, hogy biztosítaniuk kell a telepek zártságát, megakadályozva, hogy a vírus bekerüljön. A helyettes államtitkár úgy véli, hogy a védekezés a jövőben is sikeres legyen, egyrészt csökkenteni kell a vírus jelenlétét a természetben, valamint emelni kell a járványvédelmet, amit a magyar kormányzat – pályázat útján – több mint kétmilliárd forinttal segít.

https://www.agrotrend.hu/hireink/evekig-tarto-vaddiszno-gyeritesi-akcio-indul-magyarorszagon

Enyhén emelkednek a sertésárak

Több európai országban emelkedik a vágósertés ára. A német vágósertés piacon csökken a vágósúly és a hízófelesleg. A jövő hétre kg-onként 1,21 eurós árat prognosztizálnak.

Kínában az Új ASP-esetek miatt meredeken emelkedik a sertés ára.!

agrarheute, 2021 febr. 17

Sertések belső hőmérsékletének szakszerű mérése

Különösen a kocák esetében fontos, hogy röviddel az ellés után ellenőrizzük belső testhőmérsékletüket. Az optimális testhőmérséklet 38,3-39,5 C, 39,5 felett lázról beszélünk.

A pontos ellenőrzés érdekében legalább három egymást követő napon kell mérni. A rektális mérés biztosítja a legnagyobb pontosságot. Mindig meg kell győződni arról hogy a testhőmérsékletet közvetlenül a bélfalon mérjük és nem a bélsárban.

Az első ellenőrzésre kb. 12 órával a fialás után kerüljön sor, fél nappal később jöjjön a következő mérés.

A testhőmérséklet napközben ingadozik, reggel általában alacsonyabb mint este. Tanácsos ezért mindig ugyanabban a napszakban mérni. A testhőmérséklet közvetlenül az ellés után illete az evést követően, emelkedik.

Hőmérők:- digitális klinikai hőmérő, mérés időtartama 15 mp,  ára 8-30 euro.
                  - infravörös hőmérő, 1 mp, 40-200 euro

                  - lézeres hőmérő,  1 mp, 40-200 euro

Agrarheute 2021 febr 5

Újraindulhatnak a sertéstelepek Belgium ASP-vel érintett zónáiban
Belgium megkezdte a sertéstelepek újratelepítését az afrikai sertéspestissel (ASP) 2018 és 2020 között sújtott déli régióban.
Ezek a telepek Luxemburg tartomány déli részén találhatók, Luxemburg, mint ország szomszédságában. Az újratelepítést január 25-én engedélyezték, miután az EU 2020. október 1-jén, valamint az Állat-egészségügyi Világszervezet (OIE) 2020. december 22-én megerősítette, hogy Belgium vaddisznóállománya mentes az ASP-től.
Összesen 67 sertéstelepet ürítettek ki
Az engedélyről szóló hírt megosztotta az Élelmiszerlánc-biztonsági Belga Szövetségi Ügynökség (FASFC). Összesen 67 gazdaságot kellett kiüríteni 2018 szeptemberében, amikor ezen terület vaddisznóiban kimutatták az ASP vírusát. Mivel a területen nem voltak sűrűn sertéstelepek, így 4150 sertést kellett leölni. Ezenkívül legalább 18 hónapig "üresen" kellett maradniuk a telepeknek, amit a hatóságok kompenzáltak.
Az újratelepítésen kívül a belga hatóságok enyhítik a sertések szállítási szabályait is. Ismét lehetővé válik a sertések felrakodása különböző telepekről egy szállító járműre. Ezenkívül a tenyészsertések szállítása is lehetséges lesz egy járművel több telepre is. Az FASFC azonban emlékezteti a sertéstermelőket, hogy továbbra is tartsák szem előtt a járványvédelmi intézkedéseket.
2 éves ASP vészhelyzeti rendelkezések vége
Ezen különleges intézkedések visszavonása több mint kétéves sürgősségi rendelkezések végét jelenti. A szállítójárművek tisztítására és fertőtlenítésére, valamint a megfelelő telepi higiéniára vonatkozó szabályok továbbra is érvényben vannak.
Ami szintén nem tűnik el, az a kerítés. A megfigyelési területen ezek továbbra is fennállnak és fenntartják őket. Sőt, a vadászok legalább augusztus végéig folytatják a vaddisznók és azok tetemeinek felkutatását. A vaddisznók kilövése tovább folytatódik és ASPv-tesztet is végeznek. Ezenkívül a tetemek DNS-ét is vizsgálják annak ellenőrzésére, hogy nem került-e újabb vaddisznó a területre.
833 fertőzött vaddisznó tetem
Belgium 833 vaddisznót és fertőzött tetemet talált 2018 szeptembere és 2020 márciusa között, bár a legutóbbiak hónapokkal korábban elhullott állatok száraz csontjai voltak. Az elmúlt években Belgium és Csehország az egyetlen olyan európai ország, amely kontrollálni tudta az ASP-járványt a vaddisznópopulációban. Európa minden más országában a járvány folytatódik és / vagy akár a házisertésekre is átterjedhet.
https://www.pigprogress.net/Health/Articles/2021/1/Pig-farms-can-restart-in-Belgiums-ASF-zone-701406E/
 

A sertéspestis megelőzése érdekében gyéríteni kell az ország vaddisznóállományát

Gyéríteni kell a magyarországi vaddisznóállományt az afrikai sertéspestis terjedésének lassítása, illetve annak érdekében, hogy hosszú távon mentes legyen az ország a betegségtől - mondta az országos főállatorvos szerdán az M1 aktuális csatornán.

Bognár Lajos hozzátette, nemrég készült el a vaddisznóállomány szabályozásáról szóló nemzeti akcióterv, amely egyebek mellett tartalmazza, hogy a vadászatra jogosultak választhatnak a gyérítés lehetséges eszközei (kilövés, csapdázás) közül - írja az MTI.

Kiemelte, a vaddisznóállomány gyérítése azért fontos, mert az afrikai sertéspestis a természetben ezeknek az állatoknak a közvetítésével gyorsan tud terjedni. A vírusos betegség a vaddisznókra és a házi sertésekre jelent veszélyt, az emberre nem, azonban komoly gazdasági károkat tud okozni. Közvetlen módon azáltal, hogy a megbetegedett sertések szinte mindegyike elhullik, közvetetten pedig a kereskedelmi korlátozások miatt, amelyek az élő sertés mellett valamennyi sertésterméket érintik.

Az országos főállatorvos szerint az afrikai sertéspestissel 10 éve küzd az Európai Unió, legutóbb Németországban jelent meg a betegség, a vírust vaddisznókban mutatták ki.

https://www.agrotrend.hu/hireink/a-sertespestis-megelozese-erdekeben-gyeriteni-kell-az-orszag-vaddisznoallomanyat

Nehéz helyzetben az állatartók, tovább drágul a jukorica, olcsó marad az élőállat

Több tényező közül leginkább a szinte biztosan fennmaradó és egyre növekvő kínai kereslet emelkedik ki.

Kína ugyanis soha nem látott nagyságú kukoricakészleteket importál és ezt az igényét fenn fogja tartani. Az elmúlt évekhez képest, amikor a sertésállományuk szinte felét leölték az ASP miatt, idén már szinte biztosan újra elérik a korábbi létszámot.

Ezen kívül egy másik tényező is növeli importéhségüket: Kína markáns zöldítésbe kezdett az üzemanyagok terén. Egyre több biodízelt és bioetelont gyártanak, az utóbbit főleg kukoricából.

Magyarországon tavaly ilyenkor 40-45 ezer Ft volt a kukorica tonnája, ma 50 ezer.

Magro 2021 jan. 22

Dél-Amerika dönti el a gabonaárakat

A szójabab és a kukorica ára hét éves csúcsra emelkedett.

Ennek egyik oka a kínai kereslet fellendülése, illetve a Dél-Amerikát sújtó aszály. Október és november az elmúlt negyven év legszárazabb két hónapja volt.  Argentína a világ legnagyobb szója exportőre, a kukorica exportban az USA és Argentína után a második helyen áll,.

agrarheute 2021 jan.19

Kétezermilliárdos beruházás dömping indul

Európai úniós forrásból is segítik a hazai mezőgazdasági szereplőket. Összesen 7 537 milliárd forint érkezik!

Több mint 3 300 milliárd forintot juttat a magyar költségvetés a vidékfejlesztési források kiegészítésére a következő nyolc évben. A gazdálkodók jövedelempótló támogatásai révén  a KAP első pilléréből további 3 272 milliárd forint, száz százalékban  európai úniós forrásból segíti a hazai mezőgazdasági szereplőket.

A KAP európai úniós és hazai forrásai révén  összesen 7 537 milliárd forint érkezik a magyar vidék és élelmiszer-gazdaság  erősítésére.

Világgazdaság 2021 január 14

Csapások sora érte a magyar húságazatot

Éder Tamás a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke állítja, hogy "Egyes szakértők szerint válságállóbb lehetne a magyar húságazat, ha az elmúlt 15-20 évben hasonló pályát járt volna be mint a lengyel élelmiszer-gazdaság. A lengyelek az integráció erősítésében értek el látványos eredményt: a takarmánytermeléstől a végtermék előállításig olyan  szervezett láncok alakultak ki, amelyek tulajdonosi vagy szerződéses formában rendezett és tartós együttműködésen alapulnak."

A magyar sertéságazatban az elmúlt 8-10 évben kezdtek kialakulni a versenyképesebb termelési láncok és az utóbbi időben a magyar élelmiszergazdaság egyre több területén lehet jó példákat találni az együttműködésre.

Magyar Hang 2021 január 15-21

Japán utat nyitott a magyar sertéshús előtt

Magyarország az első olyan afrikai sertéspestissel érintett ország a világon, amellyel Japán megállapodott a regionalizáció kérdésében. Ennek megfelelően a szigetország a jövőben kizárólag hazánk afrikai sertéspestissel (ASP) érintett területeiről tiltja a sertéshús és hústermékek kiszállítását. A megállapodás jelentős gazdasági előnyt jelenthet a magyar állattartóknak, előállítóknak.

Két éves tárgyalássorozat zárult le december 16-án a Japánnal kötött regionalizációs megállapodás elfogadásával. Az előkészítő munka magyar részről dr. Bognár Lajos országos főállatorvos vezetésével zajlott, Magyarország tokiói nagykövetségének támogatásával.

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kiemelte, Japán a világon elsőként Magyarország számára biztosítja az ASP-vel érintett országok közül a regionalizáció lehetőségét.

Ennek értelmében, már nem az egész ország, hanem kizárólag hazánk ASP-vel érintett területeiről származó sertéshússal és hústermékekkel szemben él kereskedelmi korlátozás a távol-keleti szigetországban. A lehetőség, amellett, hogy komoly gazdasági előnyt jelent a magyar állattartók, előállítók számára, jelentős elismerés a magyar állategészségügyi szakemberek munkája és az ASP-járvány megfékezéséért tett intézkedéseik felé is.

Hazánk afrikai sertéspestistől mentes területeiről az állategészségügyi exportbizonyítvány jóváhagyását követően folytatódhat a kivitel, ezáltal biztosítva a magyar cégek versenyképességének fenntartását a japán piacon.

http://www.allattenyesztok.hu/aktualis/hirek/japan-utat-nyitott-a-magyar-serteshus-elott

Sertések légzőszervi betegségének komplex vizsgálata

A sertéseknél gyakori a légzőszervek megbetegedése. Elsősorban az influenza A vírus /IAV/, a PRRS vírus, a circovírus PCV2 és a mycoplasma hyopneumoniáe az előidézői.

A klinikai tüneteket befolyásolja a fertőzött állat és a környezet is.

A " Sertés légzőszervi komplex" /PRDC/ kifejezés tükrözi a légúti megbetegedések multifaktoriáls jellegét. Új diagnosztikai módszerekkel pontosítható a diagnózis.

Az a lehetőség hogy gazdaságosan szekvenáljunk nagy mennyiségű  DNS-szekvencia információt, forradalmasítja a mikroorganizmusok detektálását és jellemzését.

Csak az elmúlt évtizedben számos "sertés" vírust fedeztek fel a generációs szekvenálás segítségével. Pl: PCV3, sertés akut hasmenésszindróma és számos parvovírus. Gyakran nem világos hogy ezek a vírusok újak-e vagy régiek és az új módszerekkel tudjuk kimutatni azokat.

A generációs szekvenálás számos küönféle technológiát ölel fel, melyek közös tulajdonsága hogy nagy mennyiségű szekvencia adatot generálnak.

Az egyik megközelítés, a metagenomikus szekvenálás, különösen releváns a diagnosztikai tesztek szempontjából.

A "metagenóm" kifejezés a mintában található összes genetikai anyagot jelöli. Igy például a sertésből orrtamponnal nyert mintában van magából a sertésből származó genetikai anyag valamint vírusuk és baktériumok genetikai anyaga is.

A környezeti anyagok /takarmány, rovarok/ genetikai anyagai is megtalálhatók az orrtamponban.

Metagenomikus  szekvenálással a mintában lévő összes genetikai anyag véletlenszerűen amplifikálódik és szekvenálódik.

A DNS minták millióit számítógéppel elemzik és az adatokat összehasonlítják az ismert organizmusok adatbázisával, hogy azonosítsák, mi található a mintában.

Az IAV., a PRRSV, a PCV2 és a  M. hyopneumoniae jól jellemezhető szerepet játszanak a PRDC-ben, de vajon hogyan befolyásolják a társfertőzések /coinfectiók/ a klinikai képet?

A PCV2 önmagában jellemzően szubklinikai lefolyással jár. De ha társul hozzá a PPV2, a PPV3  és a PPV4, akkor a tipikus PRDC tünetek alakulnak ki.

A sertés légzőszervi komplex megbetegedés esetén tehát számos olyan kórokozó jöhet szóba, melyeket a rutin labordiagnosztikai módszerekkel nem lehet kimutatni.

A metagenomikus szekvenálást egyre inkább kínálják szolgáltatásként az állatorvosi diagnosztikai laborok.

National Hog Farmer 2020 12.15, 

https://www.nationalhogfarmer.com/agenda/investigating-complex-porcine-respiratory-disease

Nagy a nyomás a magyar sertéshúspiacon

A német helyzet miatt már némileg olcsóbb lett a sertéshús, de a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke reméli, nem borítják rá az olcsó importot a magyar piacra.

Jelentős importnyomás jelent meg itthon a sertéshús piacán amiatt, hogy a sertéspestis németországi felbukkanása miatt nem fogadja a német sertéshúst Kína – mondta az InfoRádiónak a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Éder Tamás kifejtette: Németországban az EU egyik legnagyobb sertéshús-előállító országa és exportőre volt korábban. A németek által előállított mennyiség most beszorult az uniós piacra, ez okoz zavart. A helyzet néhány hét alatt 30 centes élőállat-árcsökkenést okozott itthon is.

Túlkínálat alakult ki, ami nyomja a piacot. Ennek eredménye, hogy alacsony élősertésárak alakultak ki, amit kis késéssel a fogyasztói árak is követnek, vagyis árcsökkenés ment végbe - emelte ki.

Az elnök közölte: a magyar kereskedőkön nyomás van, mert az európai partnerek próbálják elhelyezni a beszorult, többletként megjelent húst az itthoni piacon is. Arra kérik a kiskereskedelmi láncokat és a fogyasztókat, hogy magyar sertéshúst vásároljanak. Úgy látja, a kiskereskedők eddig többnyire megfogadták a kérést, és nem borították rá az olcsó importot a magyar piacra, de ahogy a nyomás fokozódik, tartanak attól, hogy ez meg fog történni.

A hússzövetség elnöke azt mondta: a decemberi időszak kiemeltnek számít, ilyenkor megnő a sertéshúsforgalom, a magyar húsiparosok pedig remélik, hogy a kiskereskedők magyar húst fognak elsősorban értékesíteni, és a vásárlók is előnybe részesítik majd a magyar sertéshúst.

https://www.agrotrend.hu/gazdalkodas/allattenyesztes/nagy-a-nyomas-a-magyar-serteshuspiacon

PCV2: kórokozó, betegség, diagnózis   

A PCV2 vakcinázások redkívül hatékonyak voltak az USA-ban és Európában egyaránt. Az oltott állományokban azonban még mindig jelentkeznek időszakos járványok. Ezek vizsgálata során új vírusvariánsokat találtak, a PCV2 a-t és b-t.

A harmadik variáns a PCV2 d, amely 2012-ben jelent meg, s ma már az USA-ban a legelterjedtebb törzs.

Az előbbieken kívül a PCV2 e-ről az USA-ban, Mexikóban, Kínában és Dél-Koreában, a PCV2 c-ről Dániában, Braziliában és Kínában, a PCV2 f-ről pedig Kínában számoltak be.

A jelenleg forgalomban lévő vakcinák a PCV2 a -n és b-n alapulnak. Megakadályozzák a klinikai tünetek jelenkezését, illetve csökkentik azok súlyosságát a fertőződést azonban nem tudják megakadályozni.

2015 óta ismert a PCV3, mely egyesek szerint szaporodási zavarokat okozhat.

 A diagnózis hagyományosan a klinikai tüneteken és a víruskimutatáson  /PCR, immunhisztokémia/ alapul.

A vírus mennyiségének meghatározása hasznos eszköz a subklinikai esetek és a vakcinázási időpontok meghatározásában.

National Hog Farmer 2020 12 01

Vízben oldódó gyógyszerek hatékony használata

A vízben oldódő gyógyszerek használata gyors és rugalmas. Általában rövidebb a kezelés időtartama mint a takarmányba keveréskor. Ha jó a víz minősége jó és a vízvezeték rendszer tiszta, akkor a gyógyszerek jól oldódnak, a kezelés hatékony és gazdaságos.

A tiszta, jó minőségű vízből az állatok sokat isznak. Különösen fontos ez a beteg sertéseknél melyek még akkor is isznak amikor már nem esznek.

A helyes kezelési protokollal biztosítják a gyógyszerek megfelelő oldódását a pontos adagolás érdekében.

Ha a vezetékek sok baktériumot tartalmaznak, az antibiotikum "elfogy" a baktériumok ellen így nem jut el az állatokhoz /biofilm képződik/

National Hog Farmer 11. 09

Sertés "dugó" Dániában is

Az első kiváltó ok az ASP megjelenése Németországban. Azóta a malacexport a németek felé a heti 120 ezerről kb. 95 ezerre esett vissza. Késik a hízósertések értékesítése is. 3 vágóhíd a coronavírus miatt nem szállíthat Kínába.

35o ezer hízó vár levágásra .

Szakemberek attól tartanak hogy a kínai export szünetelése növeli a nyomást az európai piacra, mivel a dánok kénytelenek lesznek az élő sertés és húsfeleslegüket az európai piacon értékesíteni.

SUS 2020 11.10

Bio aerosol vizsgálatok a kórokozók korai felismerésére

Jó lenne idejében felismerni a kórokozókat, mielőtt elterjednének az állományban!

Segítséget nyújthat ehhez a bioaresol mintavétel.

A vizsgálatokhoz két istállóból 23 héten keresztül  gyüjtöttek levegőmintákat.

A 88 mintából 4 / 4,7 %/ volt pozitív influenza vírusra, 13 /15,1 %/ PCV2-re és 13 /15,1 %/ PCV3-ra.

pig 333 nov. 12

Ezek a cégcsoportok kapják a legtöbb agrártámogatást Magyarországon: itt a lista

Csányi Sándor cégbirodalma kapta 2019-ben a legtöbb agrártámogatást, több mint 4,7 milliárd forintot - derül ki a K-Monitor elemzéséből. A képzeletbeli dobogó második helyén Mészáros Lőrinc és cégcsoportja áll 3,2 milliárd forinttal, 2019 egyik legnagyobb nyertese azonban a Claessens-család volt, akik 2,1 milliárd forint agrártámogatáshoz jutottak tavaly. Érdemes kiemelni, hogy a tavalyi évben nominálisan rekordösszeget, több mint 800 milliárd forintot tett ki az agrártámogatási kassza, amiből több, mint 80 százalék uniós finanszírozású támogatás volt.

https://www.agrarszektor.hu/agrarpenzek/ezek-a-cegcsoportok-kapjak-a-legtobb-agrartamogatast-magyarorszagon-itt-a-lista.25226.html

Terjed az ASP a németországi vaddisznóállományban

Az első csalódás múlt pénteken érte a szakembereket, miután megtalálták a vírust az Odera-Spree körzetben. Brandenburgban és Szászországban jelenleg négy fő magterület van, összesen 124 ASP esettel. Ez az új helyszín a korábbi magterülettől kb. 20 km-re, nyugatra található.

A betegség gyors megállításának reménye egyre inkább csökken.

A regionális állategészségügyi hatóságoknak újra kell definiálniuk a korlátozási területeket és teljesen át kell alakítaniuk ellenőrzési stratégiájukat.

A második csalódás múlt szombaton következett, amikor Szásországban is megjelent a vírus.

SUS-szerkesztőség 2020 11. 03

Mi lenne ha a gazdák nem kapnának mezőgazdasági támogatást?

A németországi teljes munkaidős gazdaságok jövedelmük majdnem felét közvetlen kifizetésekből és egyéb támogatásokból nyerik.

 Röviddel a támogatások /KAP / brüsszeli újraelosztása előtt heves vita folyt. Ez azonban nem annyira a kifizetések eltörléséről szólt. Az agrártámogatások története ugyanolyan hosszú mint a pénzeszközök felosztásáról szóló vita.

A területalapú közvetlen kifizetések nem tesznek különbséget az aktív gazdálkodó és a földtulajdonos között, így a mai területalapú támogatások nem tesznek jót a környezetnek és nem is azoknak a gazdáknak járnak akiknek valóban szükségük lenne rájuk. Ehelyett a földtulajdonosok részesednek egyre inkább a közvetlen kifizetésekből.

A bajor Mezőgazdasági Szövetség főtitkára szerint: a globális piacon  folyó verseny megadja az alaphangot és az árakat. 

Ebben a helyzetben a közvetlen kifizetések szükségesek a pénzügyi kompenzáció, az egyensúly megteremtése a
gazdaságok megőrzése valamint a környezet és a természet védelmére irányuló politikai kísérlet. 

Egy közgazdász szerint az állami beavatkozás torzítja a piacokat és a termelők az erőforrásaikat nem használják ki optimálisan.

Egy bajor gazdálkodó szerint az embereknek fel kell készülniük arra hogy többet fizessenek az élelmiszerekért!

Agrarheute 2020 10. 21

Az illetékes német intézet megerősítette hogy 10 újabb ASP esetet találtak a vaddisznóknál a brandenburgi tartományban. Ezzel 35-re emelkedett a német ASP esetek száma.

Agrarheute 2020 10.12

Letöltendő fegyházbüntetés vár az olasz-magyar húsmágnásra

Bűnszövetkezetben elkövetett  költségvetési csalás, pénzmosás és vesztegetés miatt emelt vádat a Bács-Kiskun megyei Főügyészség az olasz-magyar húsmágnás Piero Pinivel, a fiával és további több száz emberrel szemben, akik négy adócsaló bűnszövetkezetet működtetve több mint 6 milliárdos kárt okoztak a költségvetésnek.

A húsmágnás és fia, az ügyvezető tagadják bűnösségüket, de a vádemelés előtt visszafizették a pénzt a NAV-nak és ezzel a teljes kárt megtérítették. Piero Pini jelenleg bűnügyi felüpgyelet alatt áll, fia letartóztatásban várja a tárgyalást.

Magro.hu

Román élelmiszeripari cégek magyar üzlettársakat keresnek.

Az Aldis Srl. cégnek jelentős hagyománya van a feldolgozott húsipari termékek /sonka. kolbász, stb/ terén.

A cég Magyarországról importálna sertéshúst feldolgozás céljából.

További információk: Románia Budapesti Nagykövetsége e-mail budapesta.economic@mae.ro

Magro 2020 10.02

Csökken a német sertésállomány

2020 május 3.-án a sertéslétszám 25,5 millió volt. Jelentősen visszaesett a sertéstelepek száma is /39 %-os csökkenés tíz év alatt/. A gazdaságonkénti átlagos sertéslétszám 795-ről 1248-ra nőtt.

Az elmúlt hónapokban különösen nagymértékben csökkent a hízósertések száma /- 614 ezer hízó/.

pig 333 2020 10. 02

Tanuljunk a belgáktól!

Belgiumban 2018 szeptember 12.-én állapították meg az első ASP fertőzést vaddisznónál. Ezután az erdőkben minden tevékenységet leállítottak, beleértve a vadászatot is. Az érintett, kb 630 négyzetkm-nyi területet körbekerítették. Ebben az ún. "magzónában" a vaddisznókat nem lövöldözték, de csapdákat állítottak fel. Összesen 1339 vaddisznót fogtak el így. A járvány kitörése után 8 hónappal hatósági emberek lőtték ki a megmaradt állatokat, főleg éjjel és az etetőhelyeknél. Most ott tartanak hogy ezév októberére az egész ország deklaráltan mentes lesz az ASP-től!

Németorság védekezése az ASP ellen

A 2019 - 2020-as vadászati időszakban kb. 856 ezer vaddisznót lőttek ki  Németországban. Ez az előző évhez képest 45 %-os növekedést jelent.

Szakértők szerint  az elpusztított vaddisznók a teljes német állománynak csupán 10-20 %-át teszik ki. Ugyanakkor az utóbbi évek szokatlanul enyhe telei rendkívül kedveznek a vaddisznók elszapordásának! Ilyen körülmények között a szaporodás mértéke akár 300 %-os is lehet.
SUS online 2020 09 24

 Sertéshelyzet az első félévben

A magyarországi vágóhidakon 2 millió 260 ezer sertést vágtak le 2020 első felében. 1,3 %-al kevesebbet /-30000 db/ mint az előző év hasonló időszakában.

 Az anyakocák vágása 51,7 ezerről 35 %-al 33,7 ezerre csökkent.

 Az élő sertés export 19 %-al csökkent, az import 41 %-al nőtt 2020 első és ötödik hónapjai között.

 Élő sertés főként Szlovákiából, Horvátországból és Németországból érkezett, a kivitel nagy része Romániába, Ausztriába és Szlovákiába irányult.

 A sertésállomány a KSH adatai szerint 2019 dec. 1.-én 2,63 millió volt. Ez 237 ezerrel kevesebb mint a 2018 decemberi létszám. Az anyakocák száma 2018 decemberében 155,3 ezer volt, s ez egy év alatt több mint 2 ezerrel csökkent /-12,7 %/.

Magro 2020. 09. 17

Kína leállítja a sertéshús importot Németországból?

Németország csütörtökön megerősítette első ASP esetét. Németország exportjának kétharmada Kínába irányul.

Dél-korea és Japán már felfüggesztette az importot.

Az érintett nemzetekkel már folynak a tárgyalások annak érdekében, hogy Németország folytathassa az exportot a 

betegségtől mentes területekről.

National Hog Farmer Daily  2020 09.11

 ASP Németországban?

a Reuters jelentése szerint vaddisznó tetemet találtak egy brandenburgi vaddisznóállományban. A tetemből vett mintát laboratóriumban vizsgálják. Németországban attól tartanak, hogy veszélybe kerülhet a Kínába és más ázsiai országokba irányuló export.

 2020 januárja és áprilisa között Németország 15 ezer tonna sertéshúst exportált Kínába, ez kétszer akkora mennyiség mint a talyi év hasonló időszakának exportja.

The Pig Site  2020 09. 10

A spanyol sertésárak 30 eurocenttel magasabbak, mint a németeké

 Annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben a német feldolgozóipar folyamatosan leállt a dolgozók corona fertőződése miatt, a húsüzemek emelni tudták termelésüket, növekedett a hazai fogyasztás és az export mértéke is, a termelői ár közel két hónapja 1,47 centen ragadt.

 A spanyolok viszont -az idegenforgalom drámai és így a fogyasztás visszaesése ellenére- 1,72 eurónál tartanak.

 A spanyolok már a világjárvány előtt kiváló üzleti kapcsolatokat ápoltak Kínával. Ez év áprilisától csaknem 60 vágóhídnak engedélyezték a kínai exportot.

 A spanyol exportőrök profitáltak abból, hogy Németországban és Hollandiában számos nagy feldolgozónak megtiltották a Kínába irányuló exportot.

 A spanyol húsüzemekben is előfordultak coronás megbetegedések de olyan sok vállalat rendelkezett export engedéllyel hogy a többiek pótolni tudták a kiesett mennyiséget.

 

A kínai export kivezeti az USA sertéspiacát a válságból

 Májusban az USA mezőgazdasági minisztériuma jelentősen lefelé korrigálta  az amerikai hústermelésre vonatkozó 2020-as előrejelzését.

Három hónappal később a piac váratlanul felélénkült és megindult a húsexport is.

Forrás: Sus online 2020 09. 01.

ASP-Lengyelország

A belorusz határon fekvő Lublin állományban gyorsan nő a fertőzött házisertések száma. Az esetek kb. 90 %-a kisállományokat /100-nál kevesebb sertés/ érinti. A járvány tombol a vaddisznóállományban is.

 

Hollandia: 12 %-al kevesebb sertéstelep.

 A legutolsó összeírás szerint Hollandiában már csak 3600 sertéstelep van. Holland szakértők szerint ennek fő oka a Kormány nemzeti ammónia csökkentő programja.

 

Belgium: októbertől hivatalosan is ASP-mentes?

Az utolsó eset múlt év decemberében volt. Az ASP csak a vaddisznóállományt sújtotta, a házisertéseknél egy eset sem volt.

 

Oroszország sertéshús exportőr lesz ?

Tovább csökken az orosz sertéshús import mennyisége: 2020 első felében már csupán 4600 tonna. Nyolc évvel ezelőtt az import mennyisége 1 millió tonna volt, s ezzel akkor Oroszország a világ 2. sertéshús importőre volt.

Ez év első felében az oroszok már 86 ezer tonna sertéshúst exportáltak. 

sus online 2020.08.25

A PRRSV és a streptococcus suis kölcsönhatása

A PRRSV malacokban és hízósertésekben elsősorban a légutakat érinti. Fogékony állat fertőződése során első lépésként a vírus megtámadja a felső légúti immunsejteket. Ezek a sejtek rendkívül fontosak az immunvédelem szempontjából. "fagocitózis/.
A PRRS vírus túlnyomórészt a pulmonális aveoláris makrofágokban /PAM/ és a pulmonális intravascularis makrofágokban /PIM/ találhatók és ezeket károsítják. Ennek következtében ezek a makrofágok nem tudják megvédeni a gazdaszervezetet más fertőzésekkel szemben, igy válik lehetővé a streptococcus suis nagymértékű bejutása is. Megjelennek a streptococcosisra jellemző tünetek:szeptikémia, duzzadt izületek, idegrendszri tünetek,stb.


Hagyjuk hogy a Danbred kocák több malacot szoptassanak !

A Dán sertéskutató központ vizsgálta 14, illetve 15 működő cseccsel rendelkező kocák malacfelnevelő lépességét 15-ös almoknál.
A malacok a fialás utáni 7. naptól már száraz takamányhoz juthattak, de kiegészítő tejet nem kaptak.
Nem volt szignifikáns különbség a 14, illetve 15 műkődő cseccsel rendelkező kocák malacai között sem az átlagos súlygyarapodásban, sem a választási súlyban.
Ez a megállapítás sarkallhat arra, hogy felhagyjunk a nagymértékű dajkásítással.


Házisertések nagymértékű ASP ferőződése Lengyelországban
Év eleje óta  20 kitörést regisztráltak és 42 ezer házisertést öltek le. Ez már most jelentősen tőbb mint az egész előző évben.

SUS online 2020 08.03

Szignifikáns csökkenés Belgiumban  az állattenyésztésben felhasznált antibiotikum mennyiségben.

2016-ba határozták el a drasztikus csökkentést: a célkitűzés szerint 2020-ra 50 %-os csökkenést kellett elérni. Ezt a célt már 2017-ben teljesítették, A takarmányok antibiotikum medikációját 50 %-kal, a humán gxógyászatban fontos antibiotikumokét  75 %-al csökkentették.

forrás: pig 333 07. 14

Megnőtt az ASP -kitörések száma a vaddisznóknál az EU-ban.

2020 első felében kétszer annyi ASP fertőzést diagnosztizáltak az EU-ban vadsertéseknél, mint az előző év hasonló időszakában. A házisertéseknél a a kitörések száma hasonló az előző évihez.

A diagnosztizált vadsertésfertőzések számában Magyarország vezet 2938 esettel. Ez négyszer annyi mint az előző év első felében. Lengyelországban megduplázódott a vadsertés fertőzések száma /2737/.

Egyértelműen nőtt a fertőzések száma Bulgáriában és Romániában is, de legújabban Szerbia és Moldávia is érintett lett, ahol tavaly még nem volt fertőzés. Emelkedett az esetszám a balti országokban is.

Háziseréseknél ezév június 30.-ig Romániában 340, Bulgáriában 17, Ukrajnában 8, és Lengyelországban 5 kitörés volt.

forrás: SUS 07. 14

Drasztikus változásokra van szükség a magyar agráregyetemeken

Akár a világ húsz-harminc legjobb agráregyeteme közé is bekerülhet hosszabb távon a gödöllői központú Szent István Egyetem, amely négy hazai agrár-felsőoktatási intézmény integrációjával augusztus elsejétől alakul újjá – nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Gyuricza Csaba, az integrációt előkészítő bizottság vezetője. Az átszervezés kiterjed az agrártárca háttérintézményeként működő gödöllői Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központra (NAIK) is. Gyuricza Csaba szerint a magyar agrárképzésben és agrárkutatásban azonnali modernizációra van szükség, mert a mai struktúra nem igazodik a piaci igényekhez, a hallgatói létszám pedig csökken. Emellett a kereseti lehetőségek drasztikus javításával el kell érni, hogy az agrár-felsőoktatás újra vonzóvá váljon a végzős pályakezdő fiatalok számára.

A teljes cikk itt olvasható: https://www.agrarszektor.hu/agrarpenzek/drasztikus-valtozasokra-van-szukseg-a-magyar-agraregyetemeken.22402.html

ASP mentes országok

Ma már sokkal könnyebb lenne felsorolni az ASP mentes országokat, mint a fertőzötteket. Az Állategészségügyi Világszervezet vállalkozott a fertőzöttek felsorolására:

Belgium, Madagaszkár, Moldova, Mongólia, Burkina Faso, Bulgária, Burundi, Cabo Verde, Kambodzsa, Kamerun,

Középafrikai Köztársaság, Csád, Kína, Kongó, Csehország, Észtország, Gambia, Ghana, Görögország, Quinea-Bissau,

Magyarország, Indonézia, Olaszország, Kongó, Laosz, Litvánia, Mozambik, Myamar, Namíbia, Nigéria, Pápua Újquinea,

Fülöpszigetek, Lengyelország, Románia, Oroszország, Ruanda, Szenegál, Szerbia, Sierra Leone, Dél-afrika, Délkorea,

Szlovákia, Tanzánia, Togo, Uganda, Ukrajna, Vietnám, Zambia, Zimbabwe

swinewb.com

10 milliárdot bukott Csányi a mohácsi vágóhídon

Megnyitása óta, zsinórban harmadik éve veszteséges Csányi Sándor mohácsi gigavágóhídja, az MCS Vágóhíd Zrt. A dollármilliárdos OTP-vezér kezében szinte minden arannyá válik, a sertéspiac azonban egyelőre inkább viszi a milliárdjait.

A 23,5 milliárdos költséggel megépült sertésvágóhíd több mint 10 milliárd forint veszteséget termelt 2017-es elindítása óta. Tavaly csaknem 5 milliárd forint mínuszt hozott össze, kicsivel többet, mint 2018-ban. A kötelezettségei csaknem ugyanennyivel, 34 milliárd forintra nőttek. A cudar eredmény a saját tőkét is felemésztette, az év végén mínusz 3,3 milliárd forint szerepelt a könyvekben. Azóta megemelték az alaptőkét, a cégpapírok szerint 2,5 milliárdról 3,3 milliárdra. Csányi egyébként a többi agrárcégébe is tölcsérrel tölti a pénzt: az év elején az mfor.hu írta meg, hogy a bankár egyes agrárérdekeltségeit összefogó Bonafarm Zrt.-be 7 milliárd forintot pumpált.

Azzal együtt jött ki tavaly az 5 milliárdos mínusz, hogy a cég bevételei jelentősen, durván 15 milliárddal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, több mint 63 milliárd forint forgalmat könyvelt el. A belföldi forgalom ebből 38 milliárdot tett ki, 3 milliárddal többet, mint 2018-ban, az export viszont megduplázódott, csaknem 25 milliárdra nőtt.

forrás: https://24.hu/belfold/2020/06/08/csanyi-sandor-sertespestis-gigavagohid-mohacs/

A világ legnagyobb kocalétszámú sertéses vállalatai

34 olyan vállalkozás működik a világon, melyek kocalétszáma több mint 100 ezer, s ezek összes kocalétszáma 11,5 millió.

 

A tíz legnagyobb seréstartó vállalat és azok kocalétszáma:

1. Wens /Kina/ 1,300,000

2. Muyuan /Kina/ 1,283,200

3. Smithfield  Foods /USA/ 1,241,000

4. CP Foods /Kina/ 1,150,000

5. New Hope  Group /Kina/ 500,000

6. Zhengbang Group /Kina /  500,000

7. Triumph Foods / USA/ 492,000

8. BRF / Brazilia/388,500

9. Pipestone Veterinary Services / USA/ 385,000

10. Seabord Foods / USA/ 345,000

Oroszország legnagyobb vállalata a Miraterg Russia 150,00 kocával. A 34 legnagybb sertéstartó között spanyol és francia kooperációk is vannak, ezek családi vállalkozások szövetségei.

Nagy vállalatok még: Agrosuper /Chile/ 140,000 kocával
Betagro Group Thaiföld/ 130,00 kocával

és a kanadai Olymil 100,000 kocával.

SUS online 06. 02

Az Agrárminisztérium 80 milliárd forint értékben hirdet új mezőgazdasági beruházási pályázati csomagot

Az Agrárminisztérium az állattenyésztési és a kertészeti ágazat számára a koronavírus járvány káros hatásának mérséklése érdekében indít pályázatot. A nyáron nagy hozzáadott értéket biztosító ágazatok versenyképességének növelését is biztosítani kivánják ezzel a támogatással.

Nagy István agrárminiszter egy konferencián elmondta, hogy 50 milliárd értékű pályázat kerül kiírásrs, ami a teljes állattenyésztési ágazatot lefedi és a haszonállatokat tartó telepek megújítását segíti elő. Ez lehetőséget biztosít az állattartásra, illetve az előállított termékek kezelésére, illetve építéssel nem járó projektek megvalósítására is az állatartáshoz köthető gépek, berendezések és eszközök beszerzésével.

Magro 2020 05. 31

Ígéretesnek tűnik az intrauterin vakcinázás

Az intrauterin vakcinázás ígéretesnek bizonyult, a süldők és kocák betegségektől való megóvásában. A Saskatchewan-i Egyetem vakcinával és fertőző betegségekkel foglalkozó kutatói a kocák és süldők intrauterin vakcinázásának lehetőségét tesztelték. A vakcinát a mesterséges megtermékenyítés során a spermával együtt juttatták be. Dr. Heather Wilson, a VIDO-InterVac kutatója szerint a kezdeti egyszeri adaggal végzett vizsgálat kimutatta, hogy az intrauterin oltás biztonságos, ám az oltási reakció alacsony.

„Egy újabb kísérletben többszöri vakcinázást alkalmaztunk, és nagyon biztató eredményeket kaptunk. Az intrauterin antigénekkel szemben volt antitest válasz, és valójában láttuk, hogy sejtes immunitás alakul ki, és a vakcinázott süldők malacai korlátozott választ mutatnak a PEDV ellen, a kontroll állatokkal szemben. Meg kell változtatnunk az adjuvánsunkat, és talán az adagokat is, és meg kell vizsgálnunk, hogy növelhetjük-e az immunválaszt, de nagyon izgatottak vagyunk az első többdózisú vakcinázás eredményi miatt, amely valójában biztosított némi védelmet. Tehát bebizonyítottuk, hogy olyan vakcinákat állíthatunk elő, amelyek méhen keresztül B- és T-sejtes immunválaszt is kivált, amiről eddig még nem volt tudtomásunk. Kiderült, hogy a vakcinának nincs negatív hatása a spermára és a termékenységre sem.

Ezeket az állatokat többször oltottuk be, és a született egészséges malacok számában nem mutatkozott csökkenés. Nincs negatív hatása a termékenységre, ezért csak tovább kell optimalizálnunk vagy fokoznunk az oltási reakciót, hogy biztosan kialakuljon a betegség elleni védelem, és ezt egy olyan betegségmodellen szeretnénk bemutatni, amely valójában érinti a süldőket és a kocákat. Ideális lenne a PRRS, a circovírus vagy valami hasonló vizsgálata.” (Dr. Heather Wilson)

forrás: http://www.swineweb.com/intrauterine-vaccination-shows-promise/

Uniós támogatási intézkedéseket kért Magyarország a baromfi-, a sertés-, és a tejágazatnak.

Magyarország az uniós agrárminiszterek május 13.-ai video konferenciáján további uniós támogatási intézkedések bevezetését kérte Brüsszeltől a koronavírus járvány következtében kialakult helyzet miatt. A támogatási intézkedés a baromfi-, a sertés-, és a tejágazatot érintené, ahol a járvány miatt válsághelyzet alakult ki. Az uniós agrárminiszterek egyetértettek abban hogy az eddig meghozott intézkedések nem elegendőek a válsághelyzet kezelésére.

A magyar delegációt vezető Feldman Zsolt  arra kérte az Európai Bizottságot, hogy tegye lehetővé a magántárolás uniós forrásokból megvalósuló támogatását.

Magro.hu  2020. 05. 17

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara /NAK/ felszólítja a kiskereskedelmi áruházláncokat, hogy ne tegyék tönkre a magyar élelmiszeripart azzal hogy az import árukat favorizálják.

Részesítsék előnyben a magyar termelőket, különben a NAK korlátozást kezdeményez a 15 óra utáni piaci előnyök megszüntetésére.

A Kamara javasolja, hogy amennyiben az áruházláncok nem változtatnak üzletpolitikájukon és nem növelik a magyar termékek részarányát, akkor 15 óra után csak élemiszert árusíthassanak.

Különösen égető a helyzet a húsáruknál, ahol az Afrikai Seréspestis miatt tavaly világszerte, így Magyarországon is, drasztikusan emelkedtek a vágósertés árak. A hazai felvásálási árak egy év alatt 45 %-al emelkedtek.

A koronavírus járvány miatt az export "célországok" bezárkóztak, a magyar termékek iránti megszokott megrendelések jelentősen csökkentek.

Az európai piaci helyzet változása és a lelassult kínai expot miatt más úniós országok is minden eszközzel helyet keresnek termékeiknek, akár az önköltség alatti áron is. Ígyérkezhetnek a magyarországi multi kiskereskedelmi láncokba - dömping áron - spanyol, német, belga és lengyel húsok és hústermékek.

agrarszektor.hu 2020. 04. 21.

Franciaország: néhány intézkedés a farokrágás csökkentésére és a farok kurtítás elkerülésére

Az Európai Bizottság által végzett ellenőrzés rámutat arra, hogy kevés kézzelfogható intézkedést hoztak a „sertés-irányelv”-nek való megfelelés javítására, valamint a farokrágás csökkentése és a farok kurtítás elkerülése érdekében.

A jelentés a 2019. június 17–21-i franciaországi ellenőrzés eredményét írja le. Az ellenőrzés célja az volt, hogy felmérje a farokrágás és a rutinszerű farok kurtítás megakadályozására szolgáló intézkedések alkalmasságát és hatékonyságát.

A francia hatóságok és a sertéságazat akciótervet dolgoztak ki, amely tartalmazza a tartási körülmények javításához szükséges fő elemeket. Ezen a ponton azonban csak nagyon kevés konkrét intézkedést tettek a sertés-irányelv rendelkezéseinek való megfelelés javítása érdekében. A farok kurtítást továbbra is körülbelül 90%-ban rutin szerűen hajtják végre az országban.

A farok kurtított sertéseknél a farokrágás magas előfordulási aránya, amelyet egy két vágóhídon végzett vizsgálat jelentett, a sertéságazatban a tartási körülmények sürgős javításának szükségességére utal.

A hatóságok a megfelelőségi feltételek véglegesítésén dolgoznak; Az azonban nem egyértelmű, hogy farok kurtítás nélküli sertéstartás elérése milyen lépésekkel jár, és a kritériumoknak való megfelelés határideje is hosszú (2022-től 2024-ig).

forrás: https://www.pig333.com/latest_swine_news/france-has-not-yet-reduced-tail-biting-or-avoided-tail-docking-of-pigs_15919/

Sertés koronavírusok

Sok koronavírus fertőzés tünetmentes vagy csak enyhe tünetekkel jár, de mások komoly légzőszervi és emésztő- vagy idegrendszeri tüneteket okoznak. A fertőtő gasztroeneritisz vírus /TGEV/ bélgyulladást, "vizipuska"-szerü hasmenést és hányást okoz. Az elhullási arány akár 100 %-os is lehet. A TGE hazánkban is nagy mértékű elhullást okozott az 1970-es években. Különösen a fiatal malacokat sújtotta 2hetes korig. Az életkor előrehaladtával a betegség kártétele jelentősen csökkent.

Az 1980-as években megjelent a közeli rokon, a légzőszervi koronavírus /PRCoV/ mely keresztimmunizálta a sertésállományokat a TGEV ellen, így a TGE szinte teljesen eltünt. Később kiderült, hogy a PRCoV a TGEV-ből alakult ki.

A PRCoV minden életkorba fertőz, de az állatok vagy tünetmentesek maradnak, vagy enyhe légzőszervi tüneteket mutatnak.

A PEDV emésztőszervi vírus és hasonló megbetegedést okoz mint a TGTV.

Európában még nem terjedt el de nagy pusztítást végzett az USA-ban.

A PEDV feltünésével egyidőben a világ különböző pontjain megjelent a sertés deltakoronavírus/PDCoV/. Egyelőre erről avírusról és megbetegítőképességéről nincsenek egyértelmű adatok.

Forrás: Wekerle László

Stabilizálódott a német sertéspiac

 A coronavírus járvány miatti átmeneti elbizonytalanodást követően stabilizálódott a német sertéspiac.

Kínába is folytatódik a sertéshús export s ez tovább növelheti a stabilizációt.

A vágóhidakon viszonylag zökkenőmentesen foloyik a munka, de aggodalomra ad okot, hogy a járvány terjedése miatt kiesnek a kelet-európai munkavállalók.

SUS-online 03.24

 

A sertések nem fertőzhetik az embereket a corona vírussal.

A jelenlegi ismeretek szerint nem fertőz9ődhetünk meg házivagy vadállatoktól.. Azt viszont vizsgálják, hogx az állatok lehetnek-e vírushordozók.

SUS online 2020 03.24

A BHZP "barátságos" de egyben robosztus duroc kanokat kínál.

A Siegfried modern, robosztus duroc kan, melynek előnyei:

könnyen kezelhető, utódainál nagy az izmok közötti zsír mennyisége utódainál jóval mérsékeltebb a farokrágás előfordulása.

SUS online 2020 03.26

Eredményes a sertéstartók PRRS-mentesítése

A Nemzeti PRRS Mentesítési Terv eddigi eredményeként 9 megye teljes területe és 3 megyében összesen 11 járás már mentes, hamarosan pedig újabb két megye érheti el a mentességet.

A Nemzeti PRRS Mentesítési Terv (NMT) célja a hazai állatállomány sertésreprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájától való fertőzöttségének – ezáltal a vírus okozta minden közvetlen és közvetett gazdasági kártételnek – a megszüntetése, középtávon a sertéságazat antibiotikum-felhasználásának csökkentése és a magyar sertés nemzetközi versenyképességének növelése.

A mentesítésben eredményes hazai sertéstartók munkájának megőrzése, a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében, illetve a mentesítést még be nem fejezők, a betegséget okozó vírustól megszabadulni nem képes sertéstartókat megsegítendő, s így elősegítendő a mentesítési program eredményes befejezését, folyamatban van a jelenlegi szabályozás újragondolása.

Annak érdekében, hogy a PRRS elleni mentesítés sikeresen befejeződjön, és  2020. december 30-ára (illetve Hajdú-Bihar és Békés megyék esetében 2021. december 31-ig) az ország teljes területe PRRS-mentessé váljon, szükséges a már mentes területek visszafertőződés elleni fokozottabb védelme és a mentesítés alatt álló területek mentesítési folyamatának elősegítése.

Például azáltal, hogy Magyarországra – az azonnali vágási célra történő szállítást kivéve – PRRS-sel fertőzött sertést ne lehessen beszállítani.

Az afrikai sertéspestis miatt időközben világszinten kialakult sertésegészségügyi és járványügyi helyzet, illetve az annak kapcsán fellépő piaci események is indokolttá tették, hogy változtatások kerüljenek bevezetésre.

Az öt éve tartó mentesítési folyamat során is számos olyan tapasztalat gyűlt össze, amelyek a szabályozás egyes elemeinek finomítását teszik szükségessé. Mindezek folyományaként került napirendre a mentesítési terv jogszabályi alapjának, továbbá a vonatkozó más jogi szabályozások egységesítése, azok összhangjának megteremtése, mindezeknek új jogszabályban és tervben való kiadása.

forrás: Agrotrend

Tajvan betiltotta az élő sertés és sertéshús importját Olaszországból

Miután Róma a koronavírus kitörése miatt felfüggesztette a két ország közötti járatokat, Tajvan betiltotta az élő sertések és sertésfélék behozatalát Olaszországból.

Január 31-én Olaszország leállította a tajvani, a kínai, valamint a hongkongi és a makaói repülőgép járatokat a vírus terjedésének megakadályozása érdekében.

A római repülési tilalom nem szerepelt jól Taipeiben, így felszólították Olaszország képviselőjét, Davide Giglio-t, hogy sürgesse a repülések gyors újraindítását.

Peking szintén nem volt elégedett a tilalommal, és szorgalmazta annak megszüntetését, de eddig nem járt sikerrel.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter a hónap elején mondta, hogy a repülések blokkolása sürgősségi intézkedés volt.

After conducting a rolling assessment of the international outbreak of African swine fever, the bureau has concluded that the epidemic on the Italian island of Sardinia is escalating."

"Fenntartjuk a zárlatot, amíg az egészségügyi hatóságok és a tudományos közösség azt mondja nekünk, hogy ez szükséges."

2019-ben Tajvan kereskedelmi árukból Olaszországból 2,6 milliárd dollár értékű árut importált, a gépek, vegyipari termékek, a bőr, a járművek és a textiláruk vezetik a listát.

A tajvani állami tulajdonú Központi Hírügynökség honlapján a tajvani kormány szerint: "Az afrikai sertéspestis nemzetközi kitörésének értékelésekor az Elnökség arra a következtetésre jutott, hogy az olasz Szardínia-szigeten a járvány fokozódik. "

Olaszországnak törölték az afrikai sertéspestistől való mentesség elismerését

forrás: https://thepigsite.com/news/2020/02/taiwan-bans-import-of-live-pigs-and-pork-products-from-italy

Kína új ASP vakcinát tesztelt

Kínai tudósok állítják,hogy élő vakcinát állítottak elő az ASP ellen. Kéát génszegmenst távolítottak el az első ASP izolátumból /HLJ/2018/ majd rekombinációs technológiával és géndelécióval előállítottak egy gyengített vírust tartalmazó vakcinát.

A teszt szerint a vakcinázott sertéseknél a klasszikus ASP vírus nem szaporodott el a parenchymás szervekben, a vérben és a nyirokcsomókban.

Kocákban a vakcina nem károsította a vehemet és nem okozott vetélést.

Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság a közelmúltban szintén beszámolt egy kisérleti vakcináról. Az ezzel oltott sertések nem mutattak klinikai tüneteket és szervezetükből nem lehetett vírust kimutatni.

SUS online 2020 03.10

Új gyorstesztet fejlesztettek ki az ASP megállítása érdekében

A PenCheck, az afrikai sertéspestis új, régóta várt, gyors tesztje, amely klinikai vizsgálatokban kiemelkedő eredményeket mutat.

A Silver Lake Research Corporation készíti és gyártja a PenCheckTM-et, az egyetlen olcsó, gyors afrikai sertéspestis-tesztet a piacon, amelynek pontossága meghaladja a 95 százalékot. A PenCheckTM könnyen, mindössze 20 perc alatt értékelhető eredményekkel, segít megakadályozni a halálos vírus terjedését. Az afrikai sertéspestis Ázsiában és Európában több tízmillió sertést pusztított el óriási kárt okozva és nagy hatást gyakorolt a globális húspiacra.

Amint a vírus elkezdett terjedni, a Silver Lake Research Corporation kutatói, tudósai és fejlesztői azonnal elkezdték egy könnyen használható teszt kidolgozását.

A PenCheckTM világszerte segíthet sertések millióinak megmentésében. A lehető legkönnyebbé szerették volna tenni a fertőzött állatok tesztelését és eltávolítását, hogy elkerüljék a további károkat.

Dr. Juergen Richt, DVM, a Kansas Állami Egyetem doktora, egy független klinikai értékelő vizsgálatot végzett a PenCheckTM pontosságának meghatározására. A PenCheckTM szenzitivitása 95,5 %, a specificitása 99,3 % volt. Az érzékenységi tesztekben a PenCheckTM 22 közepes vagy súlyos afrikai sertéspestises tüneteket mutató sertésből 21-et helyesen azonosít. A specifitási tesztek során a PenCheckTM-et nagyon megbízhatónak találták. A PenCheckTM 144 tünetmentes malacból 143-ban helyesen határozta meg, hogy nem hordozza a vírust.

A tanulmány következtetései:

• Tüneteket mutató állatokban a pozitív teszt eredmény megbízható jelzője az afrikai sertéspestis fertőzöttségnek.

• Mérsékelt vagy súlyos tüneteket mutató állatokban a PenCheckTM magas szenzitivitás értékkel tudja kimutatni a vírust.

• A PenCheckTM alapul szolgálhat a sertésállományok hatékony és olcsó monitoring programjának, a tüneteket mutató állatok korai észlelésére fókuszálva.

Jelenleg előkészítés alatt van egy kézirat, amely tartalmazza a klinikai vizsgálat részleteit.

A sertésekből vagy a vaddisznókból csak egy csepp vérre és e- mellé néhány csepp vízre van szükség a teszt elvégzéséhez. A tesztet egyszerű módszerrel tervezték, hogy bármilyen környezetben elvégezhető legyen.

A PenCheckTM készletek jelenleg 250 dollárért kaphatók; melyek egységenként 50 tesztet tartalmaznak. A PenCheckTM-ről további információt a https://www.penchecktest.com/ honlapon vagy az info@penchecktest.com e-mailcímen keresztül szerezhet.

The pigsite

5 kulcsfontosságú tény az EU ZnO-tilalmáról

5 kulcsfontosságú tényt gyűjtöttek össze, amely segíthet a sertéstermelőknek a ZnO-tilalom megértésében.

  1. A cink-oxid továbbra is alkalmazható takarmány-adalékanyagként alacsony adagolás mellett

A sertések különféle metabolikus funkciókhoz szükséges a cink. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint összesen 150ppm felel meg az állatok cink-szükségletének. Az Európai Bizottság ezt az ajánlást törvénybe hozta, így a malacok cinkkiegészítésének jogi korlátja a 150ppm. A ZnO ilyen célú kiegészítésre felhasználható; szerepel az EU takarmány-adalékanyagok hivatalos nyilvántartásában.

  1. Az EU közös szabályokat állapít meg az állatgyógyászati készítményekre

A malacok elválasztás utáni hasmenésének kezelésére szolgáló ZnO-alapú termékeket állatgyógyászati készítményeknek kell besorolni. Az általában alkalmazott adag 100 mg/ttkg/nap 14 egymást követő napon. Az állatgyógyászati készítmények előállítására, forgalmazására és engedélyezésére vonatkozó uniós szabályokat a 2001/82 / EK irányelv és a 726/2004 / EK rendelet határozza meg.

  1. A cink-oxid állatgyógyászati készítményekhez forgalomba hozatali engedélyre van szükség

Az állatgyógyászati készítmények csak akkor hozhatók forgalomba és forgalmazhatók az EU-ban, ha forgalomba hozatali engedélyt kaptak. A állatgyógyászati készítménytől és annak kiadásának időpontjától függően a forgalomba hozatali engedélyt az EMA vagy a nemzeti hatóságok adják ki. A cink-oxidot tartalmazó állatgyógyászati készítmények a nemzeti hatóságok hatáskörébe tartoznak. A nemzeti hatóságoknak azonban várhatóan az EMA állatgyógyászati készítmények bizottságához (CVMP) fordulnak, ha bármilyen kérdés merül fel a beérkezett kérelemmel kapcsolatban. Ez történt a cink-oxid esetében.

  1. Franciaország és Hollandia kezdeményezte a cink-oxid felülvizsgálatát

Az Egyesült Királyságban egy cég forgalomba hozatali engedélyt kért a ZnO-alapú gyógyszeres malac takarmányukhoz, remélve az úgynevezett decentralizált engedélyezési eljárást. Ez az eljárás azt jelentené, hogy az Egyesült Királyságban kiadott forgalomba hozatali engedély más EU-országokban is érvényes lenne. Franciaország és Hollandia azonban ezt kifogásolta, környezetvédelmi aggályokra, kockázatcsökkentő intézkedések hatékonyságával kapcsolatos kételyekre és az antimikrobiális rezisztencia kérdésére hivatkozva. Néhány próbálkozás után sikerrel jártak.

  1. A ZnO-alapú állatgyógyászati készítmények be lesznek tiltva

2017 márciusában a CVMP arra a következtetésre jutott, hogy a cink-oxid előnyei a hasmenés megelőzésében nem nagyobbak, mint az okozott környezeti kockázat. Ezért a testület azt javasolta a nemzeti hatóságoknak, hogy vonják vissza a cink-oxid-alapú állatgyógyászati készítmények meglévő forgalomba hozatali engedélyeit, és hogy ne adjanak ki új engedélyeket. Az Európai Bizottság 2017. június 26-án elfogadta a CVMP ajánlását, ami azt jelenti, hogy valamennyi EU-tagállamnak végre kell hajtania azt. Az országok halaszthatják a végrehajtást, de csak maximum 2022. június 26-ig.

Ezért fontos az elválasztás utáni hasmenés elleni, cink nélküli hatékony stratégiákat keresni, lehetőleg jobb gazdálkodási és takarmányozási gyakorlattal, valamint a célzott, funkcionális takarmány-adalékanyagok támogatásával.

Pigprogress

Jövedelemstabilizációs alap létrehozását tervezi az agrártárca a termelők számára

Az állattenyésztés és a növénytermesztés nem időjárási kockázataiból adódó jövedelemcsökkenés részbeni kompenzálásra alkalmas alap létrehozását tervezi az Agrárminisztérium - közölte a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár csütörtökön Szegeden.

Feldman Zsolt a VI. Zsendülés Kertészeti Konferencián azt mondta, a jövedelemstabilizációs alap a meglévő kockázatkezelési rendszer három eddigi pillérét - agrárkár-enyhítési rendszer, biztosítási díjtámogatás, országos jégkár-mérséklő rendszer - egészítené ki.

A megoldás olyan, a termelőktől függetlenül kialakuló helyzetekben nyújtana segítséget, mint az állat- és növénybetegségek, a piaci árak csökkenése, a piacvesztés, az árfolyamváltozások vagy a termelés során felmerülő költségek növekedése. Az alap forrásainak 30 százalékát a termelők által fizetett éves hozzájárulás, 70 százalékát a vidékfejlesztési támogatás biztosítaná - tudatta az államtitkár.

A rendszerhez önkéntesen csatlakozók akkor kaphatnak kompenzációt, amennyiben adott évben jövedelmük 30 százaléknál nagyobb mértékben esik vissza a megelőző három év átlagos jövedelméhez képest. A kompenzáció mértéke legfeljebb a jövedelemcsökkenés 69,9 százaléka, de legalább a befizetett adott évi hozzájárulás 120 százaléka lehetne - részletezte a terveket Feldman Zsolt.

Az államtitkár közölte, a Vidékfejlesztési Program 1330 milliárd forintos teljes forráskeretének 107 százalékára már megszülettek a támogatói döntések, az eddigi kifizetés pedig elérte 602 milliárd forintot. Hétfőtől nyújthatók be kérelmek a mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásának támogatása, melyre több mint 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre - tudatta a politikus. Hozzátette: az első félévben termelői csoportosulásokat érintő felhívások jelennek még meg.

A 2021-2027-es uniós költségvetési ciklus közös agrárpolitikára vonatkozó szabályait az év végéig kellene elfogadni. Az Európai Bizottság csökkenő büdzsé mellett növekvő elvárásokat fogalmazott meg - fejtette ki Feldman Zsolt. Az agrártárca már tavaly elkezdte az erre az időszakra vonatkozó stratégiai terv elkészítését, amelynek első változata nyárra várható. Ehhez a lehető legszélesebb körben összegyűjtik az igényeket és beavatkozási javaslatokat. Az ágazat magyar szereplői erős versenyképességet javító stratégiai tervet várnak, amelyet a tárgyalások során majd össze kell egyeztetni a fenntarthatósági elvárásokkal - mondta az államtitkár.

Feldman Zsolt közölte, a jogszabályok elfogadásától függetlenül a finanszírozás folyamatossága nem törik meg, jövőre a jelenlegi keretek között folytatódhat, 2021 átmeneti év lesz. 

MTI/AM Sajtóiroda

Kiszámítható és stabil a hazai agrártámogatási rendszer

 Kiszámítható és stabil támogatási rendszerre számíthatnak 2020-ban is a gazdálkodók - jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Portfolio „Agrárium 2020” című konferenciáján rendezett kerekasztal-beszélgetésen kedden, Kecskeméten.

 Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy az Agrárminisztérium, a Magyar Államkincstár és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2015 óta dolgozik közösen azon, hogy az akkor indult új támogatási időszakban az agrártámogatások rendszere gördülékenyen és hatékonyan működjön. Hangsúlyozta: a sertés állatjóléti támogatások esetében a tervek szerint 2020-ban a hízók után 10,5 milliárd forintot lehet majd igényelni, a kocák esetében pedig változatlan kerettel mintegy 8,6 milliárd forinttal tervez a minisztérium. A baromfi állatjóléti támogatásoknál  úgy számol a tárca, hogy a gazdálkodók 14,4 milliárd forintnyi forrást igényelhetnek majd. Ezen túlmenően a tojótyúkok után 1,6 milliárd forint került betervezésre - tette hozzá Feldman Zsolt. Kiemelte: az állatgyógyászati költségek támogatása tekintetében sem a tartalom, sem pedig a rendelkezésre álló pénzügyi keretösszeg nem változik ebben az évben, így e költségek részbeni finanszírozására 12,5 milliárd forint áll majd rendelkezésre az állattartók számára. Kifejtette: a Kárenyhítési Alapban 25 milliárd forint található, ahonnan a gazdálkodók március végéig megkapják a nekik járó juttatásokat.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a tenyészkoca állatjóléti támogatás kapcsán annak hosszabbítását kívánják elérni Brüsszelben. Az agrártárca azt szeretné, hogy változatlan feltételekkel lehessen a jelenlegi programot meghosszabbítani további öt évre.

AM Sajtóiroda

Nagyszabású földértékesítési programot indít az Agrárminisztérium

Összesen több mint 13 ezer darab, 3 hektárnál kisebb területű állami földet hirdet meg eladásra az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) március elején. A meghirdetett földekre bárki tehet vételi ajánlatot, az értékesítés pedig elektronikus úton zajlik.

A földértékesítési program első ütemében 2020. március 2-án 6540 darab ingatlant kínálnak eladásra nyilvánosan, melyekre 30 napig lehet vételi ajánlatot tenni. Az NFK célja az első fázisban az összesen mintegy 5000 hektár állami föld értékesítése, mely program az ország 1723 települését érinti.

Kiemelt célkitűzés a földértékesítésekkel az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának gyorsítása. Ennek érdekében az összes eladásra kerülő terület 20%-a osztatlan közös tulajdonú földben fennálló állami tulajdoni hányadot érint. Bízunk benne, hogy a tulajdoni hányadokat a tulajdonostársak vásárolják meg és ennek köszönhetően jelentősen csökkenthető az osztatlan közös tulajdonok száma. Az eladásra kerülő földek továbbá az állami földvagyon-portfólió tisztítását is szolgálják, mivel kis területű, jellemzően magántulajdonú területek közé ékelődő, az állam által bérbeadás útján nehezen hasznosítható ingatlanok értékesítése a cél.

A meghirdetett földekre bárki tehet vételi ajánlatot, az értékesítés elektronikus úton zajlik. Egy hektáros mérethatárig a nem földművesek is vásárolhatnak földet, és ezen mérethatárig az ingatlanok értékbecslésének költségét is az állam állja. Egy és három hektár közötti méretű földre, illetve tulajdoni hányadra pedig minden földműves ajánlatot tehet az NFK honlapján található Elektronikus Pályázati Rendszert használva, az ügyfélkapus azonosítást követően.

Az értékesítésre kerülő földek listája a www.nfk.gov.hu oldal mellett a www.kormany.hu oldalon is elérhető lesz 2020. március 2-től, valamint az érintett települések önkormányzatainak honlapján is közzétételre kerülnek a megvásárolható ingatlanok adatai.

AM Sajtóiroda

A kelet-európai és a Balti országok kiállnak a Közös Agrárpolitikára fordítható források megtartása mellett

 A kelet-európai és Balti országok mezőgazdasági miniszterei hétfőn Varsóban közös nyilatkozatban mondták ki, hogy az Európai Unió klímavédelmi vállalásainak teljesítéséhez elengedhetetlen a Közös Agrárpolitikára fordítható források szinten tartása. A magyar kormány mindent meg fog tenni, hogy megvédje a magyar gazdáknak járó agrártámogatásokat. Elfogadhatatlan, hogy a klímavédelem árát a gazdákkal vagy az élelmiszer-áremeléseken keresztül a magyar emberekkel fizettessék meg.

 Bulgária, Csehország, Észtország, Litvánia, Lettország, Románia, Magyarország és Lengyelország agrárminiszterei február 24-én közös nyilatkozatban álltak ki a Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetésének szinten tartása mellett. Az Európai Bizottság KAP költségvetésre vonatkozó javaslatán mindenképpen emelni szükséges, mert az akkor sem lenne elegendő, ha nem növekednének a gazdákkal szemben támasztott környezet- és klímavédelmi követelmények. Nem kérhetünk többet a gazdáktól többletforrások nélkül, úgy pedig végképp nem, hogy közben csökkennek a források – mondta Nagy István agrárminiszter a varsói miniszteri találkozót követően.

 A Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős uniós biztos részvételével megtartott rendezvényen a miniszterek egyetértettek abban, hogy a mezőgazdaságnak is hozzá kell járulnia az Unió környezet- és klímavédelmi célkitűzéseinek megvalósulásához. Egyértelmű, hogy a mezőgazdaság hozzájárulását is növelni kell, azonban meg kell találni a helyes egyensúlyt az agrárium és más ágazatok vállalásai között. A Zöld Megállapodásban foglaltakat úgy kell megvalósítani, hogy ne a szegényebb országok, ne  a magyar gazdák, hanem a nagy szennyező vállalatok fizessék meg a klímavédelem árát, és a klímavédelem ne eredményezze az európai mezőgazdaság versenyképességének romlását, a gazdák adminisztratív terheinek növekedését és legfőképpen ne vezessen az élelmiszerárak drasztikus emelkedéséhez – hangsúlyozta Nagy István tárcavezető.

 AM Sajtóiroda

Figyelmeztető plakátok jelentek meg a magyar erdőkben a túrázók tájékoztatására

Az afrikai sertéspestis (ASP) 2018 tavaszán jelent meg Magyarországon, és habár jelenleg is csak a vaddisznó állományban állapították meg a betegséget, számos figyelmeztetés, illetve megelőző intézkedés lépett azóta életbe. A vírus emberre nem veszélyes, és a legnagyobb károkat a piaci szereplőknek okoz, a lakosságnak sem árt tisztában lennie azzal, mi is ez a járvány pontosan, hogyan jutott be hazánkba, illetve számíthatnak-e bármilyen korlátozásra a kirándulók a magyar erdőkben.

Hogyan juthatott be hazánkba a betegség?

Az ASP Európa szerte folyamatosan terjed. Hazánkba való bejutásában a vaddisznók vándorlásából adódó természetes terjedésen túl (Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei esetek), valószínűsíthetően jelentős szerepe volt a felelőtlen emberi magatartásnak is, azaz, hogy a tiltás ellenére fertőzött sertéshúsból készült hústerméket hoztak be Magyarország területére (Heves megye).

Biztonságosak a sertéshúsból készült termékek?

Igen, a Magyarországon nevelt sertésekből származó sertéshús és az ebből készült termékek is biztonsággal fogyaszthatók!

A vaddisznók megbetegedése miatt várható erdők elzárása a kirándulók elől?

Nem, az ASP ugyanis csak a házi sertések és a vaddisznók betegsége. Az emberre semmilyen veszélyt nem jelent, ezért nem is kell az erdőket „bezárni”. Az úgynevezett szigorúan korlátozott területek határán azonban a turisták találkozhatnak olyan tájékoztató plakátokkal, amelyek arra hívják fel a figyelmüket, hogy afrikai sertéspestissel fertőzött területre kívánnak belépni. Fontos, hogy ha az erdőjáró elhullott vagy betegnek látszó vaddisznóval találkozik, akkor azt jelentse be a Nébih zöldszámán (06-80/263-244), a terület gondozójának, a hatósági állatorvosnak, a járási hivatalnak vagy akár a település önkormányzatának.

Vezetnek be korlátozásokat a különféle turisztikai rendezvények tartásával kapcsolatban?

Nem, semmilyen korlátozás nem érinti a turisztikai rendezvényeket. A szigorúan korlátozott területek határán találkozhatnak a turisták olyan tájékoztató plakátokkal, amelyek arra hívják fel a figyelmüket, hogy afrikai sertéspestissel fertőzött területre kívánnak belépni.

Folyamatosan gyérítik a vaddisznóállományt

Bár pontos adatok nincsenek, az afrikai sertéspestis (Asp) terjedésének megállítására elrendelt vaddisznógyérítés a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint folyik, és a vadászok, valamint a házisertés-tartók kártalanítására már több mint 4,6 milliárd forintot fizettek ki - írja a Világgazdaság.

A kínai sertéstermelők gyorsan változtatnak

Gyakran mondják, hogy egy kép több ezer szót ér. Az Ohio-i sertéstermelők Tom Gillespie vizuális előadása után kaptak egy könyvet, amelyben Kína afrikai sertéspestis elleni küzdelmével kapcsolatos megfigyelések voltak.

Az ASP az ellenség és Kína reagált a kihívásra. Ez tényleg egy háború, és ők ennek megfelelően reagáltak.

A kínai sertéstenyésztésben lathatók kulturális normák, például a háztáji sertések, de Gillespie azt állítja, hogy elmozdulást lát a kisebb méretű és intenzívebb termelésről, különösen az ASF miatt. Ahhoz, hogy megértsük az ASF „miértjeit” és „hogyanjait”, meg kell értenünk azokat a kulturális szempontokat, amelyek elősegítették a vírusterjesztését.

A kormány nagy egységeket akar, így akarnak változtatni az iparágon.

A környezetben való túlélés jellemző az ASP-re. A vírus nagyon ellenálló 4 és 13 közötti pH tartományban is fertőzőképes marad. A vírus 5 oC-on 5 évig, 20oC-on 18 hónapig és 30 oC-on 10 és 30 nap közötti ideig él túl. Talajban és állati ürülékben öt-hat hónapig, hűtött húsban pedig legfeljebb 30 hónapig mutatható ki.

Nagy jelentősége van a járványvédelmi intézkedéseknek, amelyek közül a következőket valósították meg. Új utat építettek a takarmányszállításhoz a „tiszta és koszos út” elkülönítésére. Az elülső kapukon belépő teherautókat fertőtlenítőszeres mosás után mehetnek csak be. Megerősítették a kerítéseket. Csomagolt takarmányozási rendszerről ömlesztett szállításra váltottak. A helyszínen izolálva tartják a süldőket és a kanokat.

 A dolgozók egy kollégium szerű szálláson laknak, ahol 115 alkalmazott tartózkodhat, köztük négy olyan szakács, akik minden helyben főznek. A hosszabb időre hazatérő emberek hajából, cipőjéről vagy kezükről vett minta PCR-pozitívnak bizonyult, így érthetők az intézkedés, hogy ha bárki be akar menni a telepre előtte egy estét el kell tölteni a kollégiumban aztán másnap kötelező egymás után két, legalább 10 perces zuhanyzás. Ez után kap benti ruhát még egy estét el kell töltenie a kollégiumban és csak utána mehet be az állatokhoz.

Forrás: national hogfarmer

Az amerikai sertés ipar jelentős figyelmet szentel a coronavirus-oknak.

Koronavírus. Egy szó, amely a világ minden táján ismert kifejezés lett, mivel a vírus továbbra is terjed Kínában és másutt is az emberek közt. Több mint 1300 ember halt meg a COVID-19 miatt, és több mint 64 000 ember megbetegedett. De ez egy olyan szó, amely nem idegen a sertés populációkban.

Paul Sundberg szerint azonban fontos tisztázni, hogy a sertéseknek nincs szerepe a jelenlegi COVID-19 és a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS-CoV, amely az embereket érintette) 2003-as esetén sem volt szerepe a járvány terjesztésében. Mindkét eset valószínűleg denevérekből származik, és a terjedést a kínai helyi piacok tehették lehetővé, ahol házi és vadállatok is jelen vannak. Sundberg véleménye azonban az, hogy nem valószínű az ilyen típusú piacok közel jövőbeni megszűnése.

Egy nagyon nehéz dolog, és akár generációs erőfeszítéseket is igényelhet, nem lehet azt mondani, hogy minden piac azonnal leáll - mondja a Sertés-egészségügyi Információs Központ ügyvezető igazgatója. "Az volt érzésem, amikor Kínában tartózkodtam, és megfigyeltem a dolgokat, az ott lakó és dolgozó emberekkel beszéltem, hogy az ilyen típusú piacok betiltása, amely segítené az állati vagy emberi kórokozók megállítását nagyon nehéz lehet ebben a kultúrában.

Sundberg szerint a koronavírusok általában nagyon változékonyak.

Fajokról más fajonkra terjedhetnek, és ez volt a tapasztalat az amerikai sertés koronavírusokkal kapcsolatban is" - mondja. "A TGE is egy koronavírus. 2013-ban jelentkezett a PEDV,de a deltacorona vírus is ebbe a csoportba tartozik. Kínában jelenleg van egy másik koronavírus, úgynevezett súlyos akut hasmenés szindróma vagy SADS-CoV. Jelenleg olyan diagnosztikai tesztet fejlesztünk, hogy biztosan megtaláljuk a vírust, ha ide kerül. "

Sundberg nemzetközi figyelemmel kíséri a feltörekvő betegségeket, és azt mondja, hogy ez az új koronavírus a kínai sertésállományokban felhívta a figyelmét.

"Úgy találták, hogy szerepe van a malacok hasmenésében, csakúgy, mint a többi vírusnak, de ez mégis más." - mondja Sundberg. "Előfordult PED és PDCoV, tehát biztosak szeretnék lenni abban, hogy megfelelő diagnosztikával rendelkezünk, és a sertés-egészségügyi információs központ egyik célkitűzése a megfelelő felkészülés. Az egyik dolog, amelyen jelenleg dolgozunk, a SADS-CoV kimutatására alkalmas PCR teszt. Biztosítani akarjuk, hogy a lehető leggyorsabban megtaláljuk, ha ide kerülne."

Az egyik olyan project, amelyen a SHIC dolgozik, egy olyan diagnosztikai teszt elkészítése, amely kimutatja amerikai sertésállományokban lehetségesen előforduló koronavírusokat. Míg régebben a TGE volt az elterjedt koronavírus az Egyesült Államok-ban, a SHIC sertésbetegség-jelentési rendszeréből származó legfrissebb információk szerint jelenleg nagyon kevés állomány terhelt. A legutóbbi, február 4-i TGE felmérésben több mint 3000 tesztből csak 2 volt pozitív.

Az egyik újítás, amelyet az új koronavírus diagnosztikai tesztben kértek, az volt, hogy multiplex típusú vizsgálatba tegyék. "- mondja Sundberg. - Megtakaríthatnánk a termelők pénzét és a laboratóriumok idejét, ha kombinálnánk ezt az új coronavírus-tesztet PED-del és deltacoronával. Így ezt a három koronavírust egy teszttel vizsgálhatnánk."

Forrás: national hogfarmer

 

A mangalicatenyésztés a 21. században is piacképes!

A mangalicatenyésztés nem csupán hagyományőrzés, hanem folyamatosan fejlődő, a 21. században is piacképes értékteremtés - jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a 13. Budapesti Mangalica Fesztivál megnyitóján.

Feldman Zsolt szerint a tenyésztők kitartásának és elkötelezettségének köszönhető, hogy a mangalica jól felépített termékként a magyar állattenyésztés kibontakozását jelképezi. Az elmúlt 30 év erőfeszítéseinek köszönhetően a magyar mangalica eljutott a külföldi piacokra  és a 21. századi gasztronómia részévé vált - tette hozzá.

Az államtitkár elismerően szólt a tenyésztők szakértelméről, és azt mondta: sokéves munkával rekonstruálták a száz éve kihalt fekete mangalicát, így idén új fajtával bővülhetett az őshonos magyar mezőgazdasági állatfajták listája. Az államtitkár további támogatást ígért a tenyésztéshez, a mangalicatermékek népszerűsítéséhez, valamint a sertésállományt fenyegető betegségek kivédéséhez.  

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a mangalicát a hozzá tartozó termelési kultúrával együtt sok évszázados nemzeti értéknek nevezte. Tóth Péter üdvözölte, hogy  az Agrárminisztérium a génmegőrzést, génmentést és génhasznosítást sok éve támogatja, és nélkülözhetetlen segítséget nyújt a piacra jutáshoz is. A rendezvényen több kategóriában díjazták a mangalicatermékek előállítóit. Az idei nagydíjat Lackó Róbert tenyésztőnek ítélték.

MTI

A járvány veszélyt, de esélyt is jelent Fórián Zoltán szerint
Nincs túl jó bőrben mostanában a sertéságazat, az afrikai sertéspestis (ASP) az előrejelzések szerint jövőre már a globális állomány negyedét érinteni fogja, Kínában a 2019-es év végéig legalább 100 millió állatot vágnak le a járvány miatt. Magyarországon 2012 óta többször is meghirdették a sertésprogramot, amely a hazai állomány számottevő növelését tűzte ki célul, ám a tervezett 6-8 millió sertés helyett még ma is ennek alig a felével rendelkezünk. Milyenek az ágazat kilátásai jövőre? – kérdeztük Fórián Zoltánt, 
a számos hasznos és pontos előrejelzést készítő Erste Agrár Kompetencia Központ vezetőjét.
Forrás: Agrárúnió


Három Föld kellene, hogy ellássuk Kínát sertéshússal
Úgy tűnik, Kínát érinti legérzékenyebben az afrikai sertéspestis (ASP) járvány, az ázsiai országban a 2019-es év végéig legalább 100 millió állatot vágnak ki a betegség miatt. Mindez hatalmas piaci lehetőséget teremt a felkészült, profin működő magyar tenyésztőknek.
A világ sertéshús-termelése az ASP járvány miatt idén legalább 6 százalékkal, jövőre pedig még legalább 10 százalékkal csökken. Egyelőre gyorsuló fázisban vagyunk tehát, a szakemberek 2020 nyarára várják a krízis mélypontját. A helyzet Kínát érinti a legérzékenyebben, ahol a legalább 100 millió kivágott sertés pótlására – a korábbi 1–1,5 millió tonnás mennyiség helyett – idén 2,5–2,7 millió tonna, jövőre pedig 3,5 millió tonna körül alakul a sertéshús-import. A távol-keleti szívóhatás jól érezhetően megmozgatja a világpiacot, ez okozza az árak emelkedését, így a magyarországi sertéshús drágulását is.
Jelenleg nincs annyi sertéshús a világon, amennyivel ki lehetne elégíteni a mohó kínai keresletet. Az ázsiai országban (a magyarországit mintegy 20 százalékkal meghaladóan) 30 kg körül alakul az egy főre vetített éves sertéshús-fogyasztás.
A hiány mértékét jól szemlélteti, hogy Kína tavaly szeptemberben még „csupán” 94 millió kg sertéshúst importált, 2019 kilencedik hónapjában viszont már 161 milliót.
Az alapvető problémát az jelenti, hogy míg 2018-ban összesen 8 millió tonnát tett ki a világ sertéshús-kivitele, idén Kínában ennek a háromszorosát, 24 millió tonnát tesz ki a hiány, vagyis egyszerűen képtelenség kielégíteni a felmerülő igényeket.
Forrás: Agrárúnió

Drágulás a sertéspiacon
Jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban a sertéshús ára, a Magyar Nemzet szombati számának nyilatkozó áruházláncok szerint már a keresleten is meglátszik a drágulás hatása.
Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója szerint: az elmúlt egy év alatt átlagosan 25-30 százalékkal emelték a beszállítók a sertéstőkehús árát. Bár a vásárlók jellemzően ennél valamivel szerényebb áremelkedéssel találkozhatnak az áruház húspultjaiban, így is visszaesett a kereslet. Hozzátette: sertéshúsból sok helyen húsz százalékkal kevesebbet adnak el üzleteik.
Hasonló tendenciákról számolt be Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője is. Az áruházlánc tapasztalatai szerint a visszaesés leginkább a sertéskarajnál érhető tetten.
Az Aldi sajtóosztálya szintén növekvő árakról számolt be, a diszkontlánc ugyanakkor éves összevetésben nem tapasztalt visszaesést a forgalomban.
Adorján Abigél, az Auchan Magyarország kommunikációs menedzsere szerint a sertéshús keresletét több összetevő határozza meg.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Autogén/telepspecifikus vakcinák

Manapság egyre gyakrabban használnak telepspecifikus vakcinákat. Miért?

Megbízható gyártók megvásárolták az autogén vakcinákat gyártó kis cégeket  és bevezették a szigorú protokollokat

Új betegség kihívások léptek fel, egyúttal az antibiotikumok használata is csökken...

 

Mikor és milyen módon történjen a kivitelezés?

1. A betegséget azonosították de a beavatkozások nem voltak elég hatékonyak

2. Az állatorvos mintákat gyűjt és diagnosztikai laborba küldi

2. A labor meghatározza az okot és elkülöníti a kórokozózót

3. Az izolátumot továbbítják egy autogén vakcinákat gyártó céghez

4. A cég baktériumokat vagy vírusokat tenyészt

5. Megtörténik az oltóanyag gyártása és minőségi ellenőrzése

6. Oltóanyag átadása megtörténik a megrendelőnek

A teljes folyamat 6-12 hétig tarthat. Az autogén oltás hasznos eszköz ha más megoldások kudarcot vallanak, illetve nincs kereskedési forgalomban oltóanyag az adott betegséggel szemben. Néhány ilyed kórokozó: mycoplasma hyopneumoniae, streptococcus suis actinobacillus suis.

Fontos! Az autgén vakcinákat csak pontos diagnózis esetén lehet használni!

National Hog Farmer 2020 01.23

Malacok túlélésének javítása kókuszolajjal

A malacok túlélési arányának javítása továbbra is az egyik legfontosabb tényező, mely jelentősen növeli a profitot. Amíg az ágazat a tökéletes koca létrehozására vár, stratégiákra van szükség a malacok tápanyaghoz jutásának javítása érdekében is. A kocatej zsírtartalma a malacok túlélése szempontjából döntő tényező. A késői vemhességben a kocatakarmány kiegészítése zsírral növeli a kolosztrum zsírtartalmát. Nem mindegy azonban  hogy milyen a "zsírforrás". Kókuszolajat etettek kocákkal a vemhesség 109. napjától az ellésig, naponta 20 dekagramm mennyiségben. A kisérleti csoprtnál szignifikánsan nagyobb volt a malacok túlélési aránya, mint a kontroll csoportnál.

National HogFarmer 2020 01.15

Egy napos malacok PRRS-vakcinázása

Hagyományosan a malacokat 3-4 hetes korban vakcinázzák PRRS ellen, amikor a maternális ellenanyagszint már elég alacsony ahhoz hogy ne akadályozza az aktív immunválasz kialakulását.

A legfrissebb kutatások szerint egy attenuált vakcinával egy napos korban oltva a malacokat, biztosított a vágásig tartó védelem!

Pig Health Today

az ASP már csak 20 km-re Németországtól!

A lengyel állategészségügyi hatóság megerősítette, hogy a múlt hét elején újabb fertőzött vaddisznókat találtak 20 km-re a német határtól. A németek mobil kerítéseket építenek mivel az új fertőzések színhelyét cysak a Neisse folyó választja el Németországtól. Ez a relatíve keskeny folyó nem jelenthet akadályt a vaddisznóknak.

Erősen nő az orosz sertéshús előállítás mértéke

Az elmúlt évben 4 millió tonnára nőtt a termelés. Ez 2018-al szemben 200 ezer tonna növekedést jelent! A növekedés mindenekelőtt a sertéstartás új támogatási projektjének köszönhető. A várakozások szerint a következő négy évben további egy  millió tonnával 5 millió tonnára nő a sertéshús termelés. Ez a mennyiség a fogyasztói igények mintegy egyharmadát fedezheti.

SUS online 2020 jan 7