Szaporodásbiológia

Rövid hírek, információk

Egy elfelejtett diagnosztikai módszer, a petefészek vizsgálat!

A nagylétszámú sertéstelepeken az éves kocaselejtezés mértéke 40-60 %.

Az okok közül a leggyakoribb a szaporodóképesség zavara:

- kocasüldők anösztrusza,

- az ivarzás-szinkronizálás kudarca,

- kocák választás utáni anösztrusza,

- szabálytalan vissza ivarzások,

- ivarzó és visszaivarzóksresés hibái,

- kevés malac /alacsony ov ulációs vagy fertilizációs ráta/, stb.

A vizsgáló módszert kevesen használják, pedig a selejtezés  /levágás/ erre lehetőséget nyújtana. Persze ennek az a feltétele, hogy a vizsgáló erre szakmailag felkészült legyen ! Hát bizony a legtöbbször ez hiányzik !

Ha érdekel a módszer és vizsgáltatni akarsz, vagy meg akarod tanulni, jelentkezz ! /laszlowekerle@gmail.com

 

Cukor segíti a spermiumok túlélését a koca petevezetőjében.

 A spermiumok a petevezetőbe jutás után 1- napig élnek. Az Illionis-i egyetem közlése szerint egy természetben is előforduló cukor lelassítja a spermiumok érését a petevezetőben, így azok élettartama is meghosszabodik.

Ezek a komplex cukrok a glikánok, melyek késleltetik a kálcium beáramlását a spermiumokba.

National Hog Farmer 2020 09. 17

Az utóbbi években egyre inkább terjed a postcervikális termékenyítés, melynek során egy speciális termékenyítő katéter segítségével a méhnyakcsatornán túlra, a méhbe juttatják a termékenyítő anyagot. Ennél a módszernél kevés  spermiumra van szükség, így a kanok jobban kihasznáhatók. Az sem mellékes hogy a spermiumok "megspórolják" a nyakcsatornát, kiiktatva az itt rájuk leselkedő veszélyeket. Köztudott ugyanis, hogy a spermiumokat a koca szervezete idegen anyagként kezeli s ezért sokat elpusztít belőlük. A módszer ellenzői szerint  a kivitelezés nehezen tanulható, sőt, egyesek  soha nem tudják elsajátítani.

A gyakorlat nem ezt mutatja, de az biztos hogy a hagyományos termékenyítési technológiával szemben itt más szabályok hangsúlyosak. Aggályosan  ügyelni kell a higiénére mert a fertőző anyagok közvetlenül a méhbe juthatnak. Termékenyítéskor tilos a kan jelenléte, kocasüldők, de esetenként az egyszer fialt kocák sem termékenyíthetők ezzel a módszerrel.

A módszerrel javítható a vemhesülési arány és a fialási alomlétszám is.

National Hog Farmer 2020 09. 17

Őszi vetélési szindróma” (autumn abortion syndrome)

Főleg ősszel jelentkezik a következő formákban:
- Embrionális abortusz: az embrió elvesztése az embrionális fejlődés befejezése előtt, vagyis  
  mintegy  négy héttel a megtermékenyülés után.
- Korai abortusz: életképtelen malacok a vemhesség 35. és 105. napjai között.
- Késői vetélés, vagy koraellés a 105. vemhességi naptól: éretlen malacok.
A vemhesség első felének magzatvesztései gyakran észrevétlenek maradnak, az érintett kocák csupán visszaivarzással vagy hüvelykifolyással jeleznek.
A kilökött malacokat és a magzatburkot legtöbbszőr maga az anya, vagy a kocatársak felfalják, így azok észrevétlenül eltűnnek.
Az őszi vetélésért leginkább a vemhesség fennmaradását biztosító progeszteron csökkent mennyisége felelős. A kedvezőtlen külső körülmények miatt –ilyen például a nyáron leválasztott kocák rossz kondíciója- kevesebb progeszteron termelődik, olyannyira, hogy ez nem elegendő az embriók életben maradásához.
Az őszi abortusz nem egyformán sújtja a sertésállományokat, valószínűleg a menedzsment különbségek miatt.
Kiváltó ok lehet még a takarmányok erős mikotoxin szennyezettsége is.
Gyakran előfordul ugyanis hogy a frissen betakarított gabonát rögtön elkezdik etetni az állatokkal, s ez a kocáknál emésztési zavarokat és ebből eredő szaporodási zavarokat okoz.

Kocák szezonális infertilitása

Évről évre visszatérő probléma a szezonális (nyári) infertilitás:
- anösztrusz (nem ivarzás)
- „szabálytalan” (nem ciklusban) visszaivarzások
- megnő a választás és az ivarzás között eltelt idő
- késik az ovuláció
- csökken a vemhesülési arány
- csökken a születési alomlétszám
A szezonális infertilitás jelentkezése gyakoribb azokon a telepeken ahol eleve szaporodási problémákkal küzdenek. Fontos, hogy a szezonalitást nem fertőzések, betegségek okozzák, de esetleg felerősíthetik annak kártételét.
Általában a „világos” órák számának változásával magyarázzák a szezonalitás kialakulását. A melatonin hormon termelődéstét ugyanis a napfényes órák száma befolyásolja. Ez a hormon a sötét napszakban termelődik és szabályozza az élőlények napi életritmusát. A rövidebb megvilágítású napokon nagyobb mennyiségű melatonin termelődik, s ez hat az agykéreg eratizáló centrumára, ami fokozza az FSH/LH hormonok termelődésé, s ezek pozitívan hatnak a petesejtérésre, az ovulációra és az ivarzásra.
A melatonin termelődés napi ritmusa szinte azonos a vaddisznóban és a házi sertésekben, ezért feltételezhető, hogy a hosszú megvilágítású nyári napokon csökken a gomadotróp hormonok termelése.
A nyári magas környezeti hőmérséklet is fontos szerepet játszanak a szezonális infartilitás kialakulásában. A takarmányozás (tápanyag ellátás) nagymértékben befolyásolja a kocák szaporodását, közvetett módon szerepet játszhat a tünetegyüttes kialakulásában. A nagy melegben a kocák kevesebbet esznek így energiatartalékaik könnyen kimerülhetnek. Az istálló hőmérséklet 1°C-os emelkedése 100g-al csökkenti a kocák napi takarmányfelvételét.
Az első feladat tehát az alacsonyabb istálló hőmérséklet biztosítása hűtéssel és szellőztetéssel. Nagyon fontos az elegendő és jó minőségű ivóvíz biztosítása, a koca önitató átfolyási teljesítménye legalább 2-4 l/perc legyen.
Sok helyen a fiaztatóban nyáron a legyek szinte ellepik a kocákat.
Ez nyugtalanítja azokat és rontja étvágyukat is.
A nyári időszakban célszerű a kocatakarmány energiatartalmának növelése annak érdekében, hogy kevesebb elfogyasztott takarmánnyal is elegendő energiához jussanak a szoptató kocák.
Elsősorban a zsírok –mind olajos, mind szilárd formában- jöhetnek számításban. Ezek nemcsak energiahordozók, hanem ízanyagok vevői és így bekeverésükkel nőhet a kocák takarmányfogyasztása.
Egy másik előny, hogy a zsíranyagcsere során kevesebb hő termelődik, mint a fehérje anyagcsere következtében.
Szóba jöhet a szója-, a repce és a lazacolaj.
A nagyobb zsírtartamú takarmányok emészthetőbbé tételére szolgál a lecitin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koca "üres" napok

A kocáktól elvárjuk hogy folyamatosan sok malacot fialjanak és neveljenek fel. Hasznos időnek tartjuk a vemhességet és a szoptatást, haszontalannak az elapasztástól/választástól az újravemhesülésig eltelt időt. A vemhesség időtartama élettanilag meghatározott, nemigen változtatható. Az egyre inkább elterjedt ellés-szinkronizálás valamennyit rövidíthet ezen, amikoris a 114. vemhességi napig nem fialó kocáknál ellést indukálunk. Ugyanakkor a szuperszapora kocáknál általánosan néhány nappal megnő a vemhesség időtartama /117-118 napra/.

Sokan próbálkoztak a szoptatás időtartamának akár drasztikus csökkentésével is /0 napos választás/. Korábban az USÁ-ban terjedt el a két hetes választás, de nem azért hogy időt nyerjenek, hanem mentes állományok kialakítása érdekében. A kocák ugyanis maternális ellenanyagaikkal megvédik malacaikat az általuk is átadható betegségektől. Két hét után ez a védelem megszűnik, ekkor a malacokat áthelyezték egy üres telepre, ahol így mentes állományt tudtak kialakítani.

Az elapasztés és az újravemhesülés közötti időszakban gyarapodhatnak leginkább az üres, haszontalan napok. Az okok a következők lehetnek:

nem ivarzás/anösztrusz/ a választás utáni 10 napon belül, visszaivarzások /ciklusban és aciklusban/, vetélések, koraellések.

Ha tehát sok az üres nap, akkor ezeket az okokat illetve ezek kiváltóit kell vizsgálni. Ajánlatos ilyenkor külső specialista segítségének igénybevétele.

Nem szokták az üres napoknál figyelembe venni ha késik a kocasüldők ivar- illetve tenyészérettsége.

A ma tenyésztett fajtáktól elvárható hogy 230-240 napos korukra legalább kétszer mutassanak ivarzást és testsúlyuk is megfelelő legyen '/130-140 kg/. Gyakori probléma ez a nem jól menedzselt kocasüldő felnevelés esetén.

Prof. Wekerle László

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20210503_2790_2.jpg
20210503_1022_1.jpg
20210503_2790_3.jpg
20210503_1022_2.jpg
20210503_2790_1.jpg
20210503_1022_3.jpg